– Hvaldimir er på tur hjem

Hvaldimir svømmer i ettermiddag hjemover mot Hammerfest, forskerne i Norwegian Orca Survey har lokket ham med seg.

Hvaldimir i Kårhamn

Hvaldimir har fått kontakt med matmor Eve Jourdain i Kårhamn på Seiland.

Foto: Ernst Johansen

– Han følger etter båten vår, han kjenner jo både båten og meg godt nå, og vi har fisk å lokke med, så nå er det ingen problem, sier Eve Jourdain.

I går kveld ble det klart at Hvaldimir hadde stukket av fra havnen i Hammerfest. I natt var forskerne fra Norwegian Orca Survey ute og søkte etter Hvaldimir.

– Det verste var at vi ikke visste hva som hadde hendt. Vi lurte på om han kunne ha hatt et uhell med en båt, eller om andre hvaler plaget ham. Etter å ha søkt etter Hvaldimir i fire timer i natt visste vi fortsatt ikke om han var i live, sier Eve Jourdain.

Hvithvalen Hvaldimir i Hammerfest

Hvaldimir.

Foto: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste

– Trøbbel med stedssansen

I ettermiddag følger Hvaldimir etter båten til forskerteamet, inn mot Hammerfest. Eve Jourdain forteller på telefon til NRK at hvithvalen neppe hadde funnet tilbake til hjemhavnen i Hammerfest uten hjelp.

– Jeg tror ikke navigasjon er hans sterkeste side, det at han i utgangspunktet rotet seg vekk fra sitt egentlige hjemsted, muligens i Russland, viser jo at han ikke er så stødig på hvor han er og hvor han skal.

Plutselig blir det stille i telefonen.

– Stikker han av? roper Eve Jourdain.

I bakgrunnen høres dunking i skrog, rundt tjue sekunder går.

– Hallo? Beklager, jeg fikk litt panikk, han forlot plutselig båten, og jeg ville være sikker på at vi ikke mistet ham. Men han er på vei tilbake til båten nå, fortalte Eve Jourdain til NRK ved 14-tiden lørdag.

Hvaldimir mates

Hvaldimir i det som har vært hjemmehavn siste månedene, i Hammerfest.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Ville vært vanskelig å finne senere på året

Hvaldimir ble oppdaget i Kårhamn nordøst på øya Seiland, og underholdt av folk der i påvente av at forskerne skulle nå ham med båten sin. Utenfor sommer- og ferietiden er det ikke sikkert det ville vært like enkelt å finne ham.

– Jeg har tenkt på at dette ville blitt mye vanskeligere dersom det var vinter, da er det ikke sikkert Hvaldimir ville blitt oppdaget, sier Eve Jourdain.

– Er det en løsning å sette en sporingssender på ham?

– Vi kan se på om det bør settes noen sporingsenhet på Hvaldimir, men jeg er i utgangspunktet skeptisk til noe slikt. Det er et tiltak som vil være veldig plagsomt for ham.

Haiket trolig i kjølvannet til båt

«Hvaldimir» fulgte etter en seilbåt fra Rolvsøya i Måsøy kommune tidligere i vår, og det er trolig også årsaken til at han forsvant fra sitt «hjem» fredag ettermiddag.

– Kjører man båten sakte klarer han å henge på. Da følger han etter deg om man gir han oppmerksomhet. Det er nok det som har skjedd, sier Richard Karoliussen i Norwegian Orca Survey.

Hvaldimir blir nå flyttet tillbake til havnen i Hammerfest fordi det er enklere å følge ham opp der.

– Det er ikke tvil om det kanskje er en finere og roligere havn for Hvaldimir å være i. Men det blir vanskeligere å mate ham der. Blant annet fisk, frakt av fisk, oppbevaring av fisk og boplass. Det må være på plass før man flytter han til en annen plass, sier Richard Karoliussen.

Norwegian Orca Survey opplyser også at hvithvalen klarer seg i flere uker uten mat, så det er ikke noe problem om han ikke blir matet tre ganger for dagen i en periode.