Hopp til innhold

– Høyt spill mellom NATO og Russland

Russland skal ha øvd på invasjon av blant annet Nord-Norge, kommer det frem i ny rapport. Forskere tror ikke det er noe umiddelbart å frykte, men benekter ikke at det bidrar til økt spenning mellom NATO og Russland.

Russisk soldat på Simferopol, Krim

Den russiske annekteringen av Krim bidro til å øke spenningen mellom Russland og vesten. Aggressive øvelser kan bidra til å øke spenningen ytterligere, mener forskere.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

– Denne øvelsen passer inn i et mønster av ulike militære øvelser vi har sett fra Russland, spesielt det siste året, med flere provokative og aggressive operasjoner rettet mot vestlige land, inkludert NATO-land, sier forsvarsforsker ved Institutt for forsvarsstudier Katarzyna Zysk.

Tidligere i dag skrev NRK om en amerikansk rapport som hevder at Russland har hatt en militær øvelse i mars der scenarioet skal ha vært en hurtig invasjon av blant annet Nord-Norge.

Zysk sier at det ikke er uvanlig at Russland øver mot ulike konflikter og situasjoner.

– Men det er klart at trenden med aggressive scenarioer til militærøvelser rettet mot NATO-land har økt det siste året, spesielt etter annekteringen av Krim.

Katarzyna Zysk

Forsvarsforsker Katarzyna Zysk tror ikke det er noen risiko for Norge, men betegner øvelsen som en aggressiv handling.

Foto: Forsvaret

– Norge er ikke et unntak

Rapporten har ingen kildehenvisning som bekrefter at Russland har øvd på å invadere Nord-Norge, men det stemmer at de hadde en uanmeldt øvelse i mars hvor 33.000 soldater, flytanks, og våpensystemer ble forflyttet.

Zysk understreker at hun ikke kan bekrefte hvorvidt det de faktisk har prøvd å ta seg inn i Norge, men hun ser ikke bort fra det.

– Det er spesielt i Baltikum at Russland har gjennomført en rekke aggressive og provokative øvelser, men samtidig er jo Norge en del av NATO, og dermed blir ikke landet betraktet som et unntak i tilfelle Russland skulle gå så langt som å angripe alliansen.

Tviler på trussel

Ifølge Zysk kan nordområdene bli veldig viktige i tilfelle det skulle oppstå åpen konflikt, men tror ikke det er sannsynlig at det kommer til å skje.

– Det er vanskelig å se hvilken hensikt det ville hatt å okkupere Nord-Norge, det er mye enklere å forstå hvorfor de ville ønske kontrollere deler av Baltikum, eller til og med nekte adgang til deler av maritim- og luftdomene i nordområdene for å beskytte sine militære baser i regionen, mens okkupasjon av deler av Norges landområder fremstår som mindre sannsynlig.

Beskyttelse av atomvåpen

Tor Bukkvoll

Tor Bukkvoll tror at årsaken til øvelsen kan være på grunn av atomvåpen på Kolahalvøya

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

Seniorforsker Tor Bukkvoll ved forsvarets forsvarsinstitutt kan heller ikke bekrefte rapportens innhold, men hvis det stemmer kan han bare se en grunn til at de skulle gjøre det.

– Det måtte være om det oppsto en konflikt mellom Russland og Vesten, og Russland da vurderte at de ikke hadde nok beskyttelse over atomvåpnene på Kolahalvøya, og at de ville trenge kontroll over territorium utover sitt eget for å oppnå den beskyttelsen. Men dette er spekulativt siden vi ikke har noen kilder på det, sier han.

Høyt spill

Oberstløytnant ved forsvarets stabsskole, Tormod Heier, tror ikke øvelsen er en trussel mot Norge. Han tror likevel at det foregår et høyt spill mellom NATO og Russland.

– Begge sidene driver etter min oppfatning en opptrapping og en eskalering av situasjonen hvor vi i økende grad ser en militarisering fra Krim-halvøya i sør til Varangerhalvøya i Nord, og dette bidrar til å øke spenningen, det gjør det vanskeligere å skape tillit og dialog, og det skal med andre ord mindre til før små misforståelser eller kanskje ulykker i forbindelse med militære manøvreringer kan få en sikkerhetspolitisk eskalering som kan komme ut av kontroll.

Nato-øvelse i Litauren

Britiske soldater under en NATO-øvelse i fjor.

Foto: Mindaugas Kulbis / Ap

Flere nyheter fra Troms og Finnmark