– Høyre er i ferd med å løse lærlingkrisa, sier næringsministeren

– Vi har løsninga for hvordan flere elever på yrkesfag skal få seg lærlingplass. Det sier Høyres næringsminister Monica Mæland på valgturné i Finnmark.

Høyre-topper på byggeplassbesøk i Alta

Daglig leder ved Harald Nilsen AS, Halvdan Heggheim, viser næringsminister Monica Mæland og Høyres listetopp i Finnmark, EØS og EU-minister, Frank Bakke-Jensen, rundt på byggeplassen i Alta.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Det er stort behov for arbeidskraft innafor bygg- og anleggsbransjen i Norge. Samtidig står ungdom over hele landet i kø for å få lærlingplass, og får dermed ikke fullført fagutdanninga si.

Men næringsminister Monica Mæland, mener at Høyre er på god vei til å løse problemet.

Velger å ta inn lærlinger

Ministrene Monica Mæland og Frank Bakke Jensen fikk omvisning på tomta hvor et nytt leilighetskompleks skal bygges i Alta. I entreprenørfirmaet bak prosjektet, Harald Nilsen AS, er 15 prosent av staben lærlinger, og daglig leder Halvdan Heggheim sier dette er et valg bedriften har gjort.

– Vi ønsker å utvikle egne ansatte. Det har vi en bevisst strategi på, og da er det viktig å ta tak tidlig i prosessen. Vi har alltid hatt lærlinger, sier Heggheim.

Harald Nilsen AS er et av Finnmarks største entreprenørselskap og omsetter for rundt 100 millioner kroner i året. Selskapet har rundt 50 ansatte, og sju av dem er lærlinger.

Krav ved offentlige anbud

– Vi har lagt inn krav om lærlinger ved offentlige anbud. Og vi ser allerede nå at det blir godt mottatt. Og det er et krav som gjør at de seriøse aktørene får et fortrinn. Det sier Høyres førstekandidat i Finnmark til stortingsvalget, EU-minister Frank Bakke-Jensen.

Næringsminister Monica Mæland presiserer at det offentlige kjøper tjenester for nesten 500 milliarder hvert år.

– Og det at vi bruker den innkjøpsmakten til å stille krav om lærlinger, gjør jo at vi får mange flere lærlingplasser. Vi ser nå på veldig kort tid hvordan veldig mange flere selskaper ansetter lærlinger, sier Mæland.

En het valgkampsak

Likevel er det langt til mål. For av 30 000 elever som begynner på yrkesfag i Norge, er det bare 10 000 som ender opp med fagbrev. Mangel på lærlingplasser er et nasjonalt problem som får det til å gå hett for seg i årets valgkamp.

Mens Arbeiderpartiet lover å gi alle kvalifiserte søkere lærlingplass, sier Høyre at deres krav om at det skal ansattes lærlinger ved alle offentlige anskaffelser allerede er en suksess.

– Norges dummeste kø

– De siste par åra har vi satt ny rekord i dem som søker om å få en læreplass, men som ikke får det. 8–9000 hver høst. Det er Norges dummeste kø, sa Arbeiderpartiets Trond Giske i valgsendinga på NRK1 i onsdag kveld.

Trond Giske i Arendal

Aps Trond Giske mener køen av dem som søker lærlingplass er landets dummeste.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Han lovte et skikkelig krafttak neste periode dersom Arbeiderpartiet kommer til makta.

– Gi alle disse en læreplass, fullføre fagutdanninga. Da fullfører de også videregående skole og går ut i et arbeidsliv som etterspør dyktige fagarbeidere, sa Giske.