– Har ikke vært klar til å skrive om Finnmark før nå

Kathrine Nederjord var en av dem som lengtet vekk fra Kjøllefjord og Finnmark da hun var ung. Nå har hun vendt blikket hjemover i sin nye bok «Hvem er jeg når du blir borte?».

Kathrine

Kathrine Nederjord har gitt ut sin første ungdomsbok, og handlingen finner sted i hjembygda Kjøllefjord.

Foto: KARI LIVE RØNNINGEN

Kathrine Nedrejord fra Kjøllefjord har i år gitt ut sin første ungdomsroman, «Hvem er jeg når du blir borte?», hvor handlingen utspiller seg nettopp i hjembygda.

– Det er noe med Finnmark, du får mye ekstra spenning fra det. Det er et landskap jeg liker veldig godt å beskrive, det er noe poetisk ved det, også er det litt røft. Det egner seg veldig godt til litteratur syns jeg, sier Nedrejord.

Kathrine Nedrejord

Kathrine er blitt mer og mer glad i hjemplassen og Finnmark med årene.

Foto: PRIVAT

Lengtet ut

Boken handler om vennskap, utenforskap, og kjærlighet, elementer som de aller fleste er kjent med fra ungdomstiden. Det å være ungdom på et lite sted blir også tematisert.

– Man er litt utenfor resten av verden. Bestevennen til hovedpersonen drømmer om storbyer og om å reise bort, mens hovedpersonen vil bli fisker. Hun er naturligvis veldig glad i det lokale. Det finner du også etter min erfaring på slike små steder, du har de som er veldig glad i å være der, mens noen lengter ut i den store verden, sier hun.

Selv var hun en av dem som lengtet ut. Hun bor nå i Paris, og har skrevet to voksenbøker der handlingen stort sett foregår der.

Flere prosjekter på gang – alle finner sted i Finnmark

Nå har hun derimot fått opp øynene for hjemfylket.

Kathrine Nedrejord

Nederjord sier at alle hennes kommende prosjekter finner sted i Finnmark.

Foto: PRIVAT

– Jeg tror nok at det har å gjøre med at jeg er blitt eldre. Jeg har vendt blikket hjemover etter hvert, det begynte litt i den forrige voksenboka med noen scener fra Finnmark, og så merket jeg hvor godt jeg likte å skrive om det. Jeg har ikke vært klar til å skrive om det før nå, jeg trengte kanskje å bli litt modnere først.

Nå skal hun tilbringe sin tredje sommer på rad i Kjøllefjord. Nedrejord innrømmer å ha lagt til noen elementer fra sin egen barndom i boken, men understreker at historien i stor grad er fiksjon.

– Hovedpersonen er oppkalt etter bestemoren min, og bestefaren min er blitt til en slags bikarakter, så det er jo litt elementer som folk som kjenner familien min vil kjenne igjen. Hun bor jo også i det huset der jeg vokste opp, ler hun.

Fremtiden kan bringe så mangt for Nederjord, hun har flere jern i ilden.

– Jeg driver på med litteratur for barn og ungdom, men også teater og en voksenbok. Så jeg holder på med flere prosjekter, men felles for alle er at de finner sted i Finnmark, sier hun.

Kathrine Nedrejord

Ved hytta til familien i Kifjord, på andre siden av fjellet fra Kjøllefjord.

Foto: PRIVAT