NRK Meny
Normal

Generalmajor: – Hærens tilstedeværelse i Finnmark må styrkes

Generalmajor Rune Jakobsen ønsker å styrke Hærens tilstedeværelse i Finnmark. Denne uka besøkte generalen grensesoldatene i Sør-Varanger.

Heimevernssoldater

Bortsett fra grensevaktene i Sør-Varanger, har ikke norske hærstyrker vært permanent til stede i Finnmark på mange år. Nå anbefaler sjefen for hærens styrker i Norge å få flere soldater til Finnmark.

Foto: Heimevernet

– Jeg vil anbefale å styrke grensevakten i forhold til hva den er i dag, slik som grensevakten var for 20 år siden, altså en avdeling med litt større kampevne enn det den har i dag, sier generalmajor Rune Jakobsen.

rune jacobsen

Generalmajor Rune Jakobsen (t.v.) anbefaler på det sterkeste å styrke Finnmark med flere soldater.

Foto: Arild Moe / NRK

Årsaken til uttalelsen fra generalmajoren er det vanskelige forholdet til Russland.

Generalmajoren, som er Norges øverste sjef for hærens styrker, besøkte denne uka grensesoldatene i Sør-Varanger.

Anbefaler Brigade Nord-avdelinger i Finnmark

Under sitt besøk i Sør-Varanger denne uken besøkte Jakobsen grensevaktene sammen med sjefen for de amerikanske styrkene i Europa, general Ben Hodges.

Den amerikanske generalen er på rundtur i den norske Hæren. Målet for besøket er et tettere samarbeid og flere felles øvelser med de norske styrkene i årene som kommer.

Det var i den anledning Jakobsen uttrykte at det burde være flere soldater i Kirkenes og Lakselv.

– Det ville være min anbefaling, sier Jakobsen til NRK.

Også tidligere har flere tatt til ordet for å styrke tilstedeværelsen av Forsvaret i Finnmark, i likhet med generalmajoren.

– Jeg vil også anbefale å styrke vår tilstedeværelse i Vest-Finnmark. Hva det kommer til å bli og om det kommer til å bli noe, det er en politisk beslutning selvfølgelig.

– Mener du da vervede soldater eller vernepliktige?

– Det avhenger av de økonomiske rammene. Hvis de økonomiske rammene er veldig smale, så vil det være naturlig i Vest-Finnmark å ha avdelinger fra Brigade Nord til stede på rotasjonsbasis slik som vi hadde i Skibotn-kompaniet i Storfjord under den kalde krigen, sier generalmajoren.

(Saken fortsetter under bildet.)

Hærsjef for de amerikanske styrkene i Europa, Ben Hodges, i Bodø

Rune Jakobsen, generalinspektøren for Hæren, sammen med hærsjefen for de amerikanske styrkene i Europa, Ben Hodges under besøket i Bodø denne uken.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Nøkkelen ligger utelukkende på russisk side

Bortsett fra grensevaktene i Sør-Varanger, har ikke norske hærstyrker vært permanent til stede i Finnmark på mange år. I 1986 forlot for eksempel stridsvognkompaniet Porsangmoen leir i Porsanger kommune.

Jakobsen mener derimot ikke Forsvaret er bygd for mye ned de siste årene i nord.

– Forsvaret i nord har vært tilpasset den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden for øvrig og i vårt område. Nå ser vi en utvikling i Russland hvor de moderniserer kraftig, og med siste års hendelser på Krim og Ukraina, så er den sikkerhetspolitiske situasjonen annerledes og den bør vi tilpasse oss til, sier Jakobsen.

Han ser derimot ikke på Russland som noen trussel mot Norge.

– Ikke i dag, men det er vanskelig å forutse hva som kan skje framover. Fremtiden er uforutsigbar, og det er noe vi må forholde oss til som nasjon.

Nøkkelen for å løse opp i den kalde fronten mot øst, mener generalmajoren ligger hos russerne.

– Da må russerne overholde Minsk-avtalen som punkt én, og så må de slutte å provosere mindre stater i Baltikum. Men å overholde Minsk-avtalen er et godt første skritt, sier generalmajor Rune Jakobsen.