NRK Meny
Normal

– Goliat-verdiene kan bli enda lavere

Dersom oljeprisene holder seg på dagens nivå kan Eni Norge måtte skrive ned oljeverdiene ytterligere, mener ekspert.

Goliat på vei inn til Hammerfest

Goliat-feltet utenfor Finnmark er i produksjon, og har begynt å bringe inn penger. Men det blir ikke like mange penger som først antatt.

Foto: ENI/News On Request AS

Oddvar Bjørgan

Oddvar Bjørgan ved Nordea Markeds er ikke overrasket over ENIs nedskriving av Goliat-verdiene.

Foto: CF-Wesenberg

Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan ved Nordea Markeds er ikke i tvil om at kostnadsoverskridelser og lave oljepriser har ført til at oljeselskapet Eni nå må skrive ned verdiene på Goliat-feltet utenfor Hammerfest.

– Det er ikke veldig overraskende. Når du har en høy investering og en antatt lav inntekt fordi man antar at oljeprisen vil bli lav, så får du åpenbart en ganske stor nedskriving for Goliat-feltet, sier han.

Og det er akkurat det som har skjedd. I dag meldte Sysla at ENI skriver ned verdiene på feltet med hele 6,6 milliarder kroner.

Mye motgang

Forsinkelser på verftet i Sør-Korea, kostnadssprekk på 50 prosent er noe av det som har gitt utfordringer for Goliat.

På toppen av dette begynte de globale oljeprisene å dale, og Bjørgan mener dagens nedskriving kan være starten på flere nedskrivinger. Dersom oljeprisene holder seg på dagens nivå på 50 dollar fatet.

Andreas Wulff

Andreas Wulff er sikker på at Goliat vil bringe inn store inntekter for det norske samfunn.

Foto: ENI Norge

– Nå sier vel ikke ENI eksplisitt hva slags oljepris som er lagt til grunn i beregningen deres, men jeg vil anta at de forventer en stigning fra dagens nivå. Så, hvis oljeprisen blir liggende på dagens nivå framover, blir det nok ytterligere nedskrivinger, sier han.

Vil øke verdiene

ENI Norge vil ikke spekulere i om de kan komme til å nedjustere verdiene på Goliat ytterligere dersom oljeprisene holder seg på dagens nivå eller går ned:

– Det som er vårt hovedanliggende nå er at vi kommer i gang med full produksjon. At vi finner og kan produsere mer olje enn det vi først hadde antatt og øke verdiene betraktelig i feltet. Og at vi har et langsiktig perspektiv på driften vår, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff.

Oljeanalytiker Bjørgan antar at oljeprisene vil bevege seg over dagens nivå:

– Jeg tror den går til 60 dollar fatet, og så tror jeg den langsiktige likevektsprisen blir nærmere 70 dollar.

– Enorme verdier

Andreas Wulff i Eni er klar på at nedskrivingene kommer som en konsekvens av lavere oljepriser.

– Verdiene på ressursene i feltet er enorme, og nedskrivningene av verdiene kommer som et resultat av en lavere oljepris. Men det er fremdeles enorme verdier som ligger i bakken, sier Wulff.

Goliat-feltet er første utbygging i Barentshavet og dermed verdens nordligste offshore oljefelt. Eni Norge har en eierandel på 65 prosent i produksjonslisensen, Statoil eier 35 prosent.

Wulff sier at Goliat fortsatt ikke er i full produksjon, og fortsatt i en oppstartfase. Olje fra feltet er begynt å eksporteres ut til markedene og pengene er begynt å komme inn.

– Vi forventet at vi over feltets levetid vil bidra med store inntekter både til det norske samfunnet og til våre eiere.