NRK Meny
Normal

– Goliat er en stor «fabrikk» som gir effekt lokalt

Leverandørnettverket Petro Arctic fnyser av kritikerne som mener Goliat-utbyggingen gir lite ringvirkninger lokalt.

Goliat-plattformen er her på feltet i Barentshavet og blir klargjort til produksjon

– Goliat er en stor «fabrikk» som gir effekt lokalt. Goliat betyr oppdrag for Polarbase, og for alle som er tilknyttet logistikk og basevirksomhet., sier Arvid Jensen i Petro Arctic.

Foto: Bristow

– Det som vil skje når Goliat er i drift er at man vil fortsette med et betydelig arbeid på riggen for å fullføre de tilpasningene som ikke er knyttet direkte til driften. Dette vil foregå et år framover og gir arbeid til mange mennesker i leverandørbedrifter, sier Arvid Jensen i nettverket av leverandørbedrifter i nord, Petro Arctic.

En stor industrietablering

Arvid Jensen

Arvid Jensen i nettverket av leverandørbedrifter i nord, Petro Arctic.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

Jensen mener Goliat-plattformen i Barentshavet kan sammenlignes med en hvilke som helst annen stor industrietablering – selv om aktiviteten er usynlig for de fleste.

– Goliat er en stor «fabrikk» som gir effekt lokalt. Goliat betyr oppdrag for Polarbase, og for alle som er tilknyttet logistikk og basevirksomhet. Og det er slik at til mer man leter, vil man finne et nytt Goliat, som igjen gjør at vi kan produsere i tiår framover, sier Jensen.

Bestiller rapport om egen næring

Om kort tid presenteres en rapport som oljeselskapet ENI har bestilt for å synliggjøre ring virkningene av Barentshavets første oljefelt.

Så langt vil ingen omtale konklusjonene, men leder i Hammerfest næringsforening, Odd Charles Karlsen er oljeoptimist.

– Forventningene her i Hammerfest er at aktiviteten skal øke. Det skjer mye i Barentshavet. Leverandørindustrien har etablert seg her og interessen for Hammerfest er stor, sier Karlsen.

Gassbyen Hammerfest

Hammerfest har allerede fått store ringvirkninger av Snøhvit-utbyggingen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Kritiserer kritikerne

Starten på oljealderen i Barentshavet har dessuten en nasjonal betydning – sett i lys av utfordringene lenger sør, mener Arvid Jensen.

Han retter en tydelig salve mot de som tidligere har ment at Goliat ikke fører til ringvirkninger lokalt – fordi oljen ikke blir ført i land.

– Kritikerne tar feil. En kan ikke være imot alt, spesielt i en tid der man skriker etter arbeidsplasser og tusener av mennesker ikke har noe å gjøre. Det at man nå kan sette i gang Goliat er svært gledelig, spesielt sett på bakgrunn av det man er gjennom på Vestlandet, sier Jensen.