– Gode gressavlinger tross kald sommer

Selv om sommeren så langt har vært den kaldeste sommeren på mange år så ser det veldig bra ut for gressavlingene i Finnmark.

Ulf Ballo

Bonde Ulf Ballo er fornøyd med gressavlingen. For selv om det har vært en kald sommer så betyr ikke det at bøndene får en dårlig forsesong.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Når det gjelder gressavlingene så ser det bra ut fordi gresset har den egenskapen, særlig hovedarten timotei, at når den får en kjølig start så vil den gjerne sette flere strå, det vi kaller for busking og da blir det veldig tett.

Rådgiver i Norsk Landbruksrådgivning i Finnmark, Jan Svendsen kan fornøyd bekrefte at det går mot gode gressavlinger for Finnmark som helhet, selv om sommeren har vært kald.

Svendsen forklarer at det tåles endel nedbør der hvor det er sandjord. Han har vært å sjekket på flere steder i Tana og der ser det veldig bra ut. I Alta har de startet tidlig, og også der er gode utsikter.

Ulf Ballo som er bonde i Tana er også fornøyd med gressavlingen så langt.

– Det ser ut til at det kan bli litt mindre gress i år enn i fjor på de fleste jordene, men kvaliteten ser ut til å være veldig bra.

Han mener at det er et normal år, selv om værgudene ikke har gitt oss det beste sommerværet.

Slått

Timotei, Phleum pratense L., foretrekker moldrik jord i god hevd, men trives også på lett til middels stiv leire og godt omdanna myr. Stor avling krever jamn og rikelig nedbør. Tørkeperioder fører ikke bare til redusert vekst, men også til at timoteien går fortere ut. Arten er vinterherdig, og tåler både kulde og snødekke. Timotei har god tilvekst om våren og vokser bedre enn de fleste andre grasarter i en kald vår.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK Sápmi

Kan få god forsesong

Bonde Ulf Ballo sier at en kald sommer ikke betyr at det blir en dårlig forsesong. I fjor hadde for eksempel Austertana tørke og avlingssvikt. I år ser det mye bedre ut der på grunn av det kjølige været og da har du mindre fordamping

– Det er bønder som slår gresset to ganger i løpet av sommeren. Nå er vi spent på om det kommer varme og helst litt nedbør for deres del. Men de aller fleste, også jeg, driver med bare en slåtte og vi er litt avhengig av at det blir god vekst nå til uka.

– Har den kalde sommeren gitt negative utslag for bønder i Finnmark?

– Jeg har snakket med en bonde i Pasvik, og der er det ikke riktig så bra som i Tana. Det er fordi de har mye myrjord og den er kald. Får vi litt varme nå, så skjer ting fort, mener rådgiver i Norsk Landbruksrådgivning i Finnmark, Jan Svendsen.

– Året så langt ser veldig normalt ut. For et par år siden og i fjor så hadde vi lite nedbør, det gjorde at noen i Tana fikk under femti prosent avling på sandjord.

Det er balansen mellom nedbør og varme som har betydning. Så for gressavlingene ser det veldig bra ut, konkludere Svendsen.