NRK Meny
Normal

– Gjør alt for å sikre lønnsomheten

Fiskeriministeren avviser all kritikk etter å ha lettet på Norway Seafoods sine aktivitetskrav i Hammerfest. Samtidig varsler hun at hun er villig til å gjøre det samme andre steder.

Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker avviser all kritikk etter at Norway Seafoods får flytte, og samtidig halvere, sin drift i Hammerfest.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Før helga fikk Hammerfest kommune avslag på sin klage til departementet, etter at ministeren ga bedriften lov til å halvere sin drift.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker sier samtidig at den utfordrende lønnsomheten i næringen, gjør at hun er villig til å vurdere det samme andre steder.

– Det at man må gjøre noen justeringer når det er viktig i forhold til lønnsomhet, det er en del av dagens situasjon, sier Aspaker til NRK.

Reagerte med vantro

Hammerfest kommune reagerte med vantro da ministeren i fjor sommer lempet på aktivitetskravene Aker-eide Norway Seafoods hadde for sitt anlegg i byen.

Selskapet har en såkalt aktiviteitsplikt fordi Aker-konsernet fikk med seg flere lukrative trålerkonsesjoner på kjøpet da de kjøpte anlegget.

Fiskerimininsteren lot likevel selskapet halvere driften sin, noe de mente de var nødt til for å sikre lønnsomheten.

Dette klaget kommunen på, men like før helga avviste Aspaker klagen.

– Svært uheldig

Ingalill Olsen og Tufjordbruket

Stortingsrepresentant Ingalill Olsen fra Arbeiderpartiet mener det er uheldig at fiskeriministeren lemper på kravene for å sikre gode inntekter til Aker-eide Norway Seafoods.

Foto: Foto/montasje: Tore Linnerud/Øyvind Bye Skille / NRK

– Man kan jo stille spørsmål om det finnes en nedre grense for hvor mye Aker kan nedskalere uten at Elisabeth Aspaker som fiskeriminister skal gjøre noe. Uten at hun noensinne stiller spørsmål ved om konsesjonsvilkårene er oppfylt, sier Olsen.

Fiskeriministren selv mener derimot det var helt nødvendig å lempe på kravene til selskapet.

– Når Norway Seafoods har funnet ut at det å drive eksisterende filetproduksjon videre ikke er lønnsomt, så må vi være opptatt av at vi skal få til en type omstilling som gjør at arbeidsplassene skal bli lønnsomme, og at vi får trygge arbeidsplasser, fremfor bedrifter som står og vakler på på leirgrunn, sier Aspaker.