NRK Meny
Normal

– Forsvarsministeren er positiv til samarbeide med Russland

– Ministeren ønsker fortsatt et regionalt samarbeid, men har trukket seg fra det militære.

Runar Sjåstad

Runar Sjåstad. Fylkesordfører i Finnmark fylkeskommune.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Forsvarsministeren er positiv til det regionale samarbeidet mellom Finnmark og naboen i Øst, Russland, sier fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad.

Tidligere denne uka møtte han forsvarsminister Ine Eriksen Søreide:.

– Jeg opplever at hun står på samme linje som regjeringen og utenriksdepartementet, at man ønsker et fortsatt regionalt samarbeid, man har trukket seg fra det militære samarbeidet. Samtidig oppfordrer man til å ha et bredt samarbeid på tvers av grensen på det sivile nivå. Jeg føler vi har god støtte til den jobbe vi gjør mot Russland, sier Sjåstad.

Ine Marie Eriksen Søreide (H)

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H).

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Ser på Norges forsvarsevne

Forsvarsministeren har begynt et arbeid med å se på Norges evne til å forsvare seg.

Fylkesordføreren fortalte henne tidligere denne uken hva politikerne i Finnmark mener om trusselsituasjonen i nord.

Sjåstad sier at han ikke oppfatter Russland som en aktuell militær trussel, men likevel ønsker han flere soldater til Finnmark, og gjerne på det nivået det var på før.

– Jeg synes man har hatt for lite tilstedeværelse her nord gjennom veldig mange år. Jeg er veldig positiv til at statsråden nå har tatt initiativ til å ha en bred gjennomgang hvor alle får komme med innspill. De er kommet for kort nå til at vi har konkludert. Dette må bringes inn i Finnmark fylkeskommune, det må være en bred politisk prosess, så skal vi komme med innspill, sier han.