NRK Meny
Normal

– For politisk betent med 17. mai-tog i Murmansk

For første gang på 15 år var det ikke 17. mai tog i Murmansk. Nordmenn bosatt i byen mener at årsaken er politisk spenning mellom Russland og Norge

flagg

IKKE TOG: Sterkt redusert 17-mai-feiring i Murmansk i år.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det er det norske generalkonsulatet som har arrangert 17. mai-togene og etterfølgende 17. mai-arrangement på konsulatet. Årlig har det deltatt nærmere 100 bosatte og besøkende nordmenn, samt en god del russere. I år ble kong Haralds hilsningsbrev i stedet lest opp på et privat lunsj-arrangement på et hotell i byen.

Satt pris på tog

En av de som har satt pris på å gå i 17. mai-tog i Murmansk er Tore Gundersen, som i en årrekke har tatt turen fra Vadsø.

– Det er mange som savnet 17.maitoget i Murmansk. Det har vært vanlig å gå fra sentrum i Murmansk gjennom gatene til bygningen til det norske generalkonsulatet der det har vært mottagelse både for nordmenn og russere. Den norske generalkonsulen har brukt å holde 17-mai tale. Jeg synes det er litt dumt at det ikke ble noe av det i år, sier Gundersen.

Et av hotellene i byen med norsk ledelse inviterte i stedet til et 17-mai-arrangement. Der deltok omlag 60 nordmenn bosatt i byen og andre nordmenn og russere. Alt ble gjort for å skape god 17. mai-stemning.

– Lokalet var pent pyntet. Det var taler, og det var hyggelig. Men det var mange som rista på hodet over at generalkonsulatet ikke arrangerte 17. mai-tog, sier Tore Gundersen.

En ansatt ved det norske generalkonsulatet sa i sin tale at han beklaget sterkt at det ikke hadde blitt noe av det årlige 17. mai-arrangementet som generalkonsulatet hadde stått bak. Han kalte det hele pinlig, ifølge en deltaker på det private arrangementet.

Ingen i det norske miljøet i Murmansk ønsker å snakke åpent om at det ikke ble 17-mai-tog i år. Årsaken til at det ikke ble 17. mai-tog skal være at det ikke blir sett på som ønskelig med en sterk norsk markering i byen med den politiske spenningen det i dag er mellom Norge og Russland, ifølge det som blir opplyst på informert hold.

Færre nordmenn

Antall norske bedrifter i Murmansk har gått kraftig ned de siste årene. Politiske sanksjoner har stoppet norske selskaper i utvikling av russisk olje- og gassnæring. Nordmenn bosatt i Murmansk opplever at politisk strid mellom Norge og Russland har påvirket negativt russernes holdning til nordmenn i byen.

Det har ikke vært mulig å få en kommentar fra den norske generalkonsulatet i Murmansk.