Hopp til innhold

– For lite forskning på bekjempelse av lauvmakk

Hageeiere skrubber trær med grønnsåpe og teiper stammen for å hindre at lauvmakken spiser opp hagen. – Det kan de komme til å måtte fortsette med, sier lauvmakkforsker.

Målerlarve på bjørk

Fjellbjørkeskogen har liten økonomisk verdi, som gjør det vanskelig å skaffe midler til forskningen som må til for å finne nye metoder for å bekjempe lauvmakk.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Det som er problemet er at fjellbjørkeskogen der lauvmakken har utbrudd har veldig liten økonomisk verdi. Derfor er det ganske vanskelig å få midler til å forske på bekjempelse av lauvmakk rett og slett, sier Ole Petter Vindstad ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet.

Han har doktorgrad på lauvmakk og forsker på den forhatte plagen. Årets lauvmakktelling i Finnmark viste at dette er nok et toppår for lauvmakk, og lokale hageeiere mangler ikke kreativitet når de prøver å beskytte plantene sine.

Lauvmakktellingen utføres årlig, og viser hvor stort angrepet er.

– Er ikke interessert i å bevare denne skogen

Teip rundt trestammen, vask av trær med grønnsåpe, og infernalsk risting av greiner, ser ut til å være metodene folk må nøye seg med i kommende år. Noen ny forskning på hvordan man kan få bukt med plagen er på ingen måte rundt svingen.

– Det er ikke så mange som er interessert i å bevare denne skogen, sånn rent utover at den har estetisk verdi. Så det er ingen pågående forskning på bekjempelse av lauvmakk, sier Vindstad.

Han forklarer at lauvmakkutbrudd foregår på veldig stor skala, og at hundrevis av kvadratkilometer kan angripes samtidig.

– Da blir det og veldig vanskelig å finne effektive metoder for å bekjempe det, sier han.

Kreative metoder

Hilde Alice Wrengsted i Vadsø sier at både hennes og naboens trær er oppspist av lauvmakk. Hun har fått råd fra en barndomsvenninne om hvordan hun skal overvinne plagen.

Hilde Alice Wrengsted

Hilde Alice Wrengsted i Vadsø har ennå ikke prøvd oppskriften hun har fått av en venninne.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Bland ti liter vann, to desiliter grønnsåpe, tre desiliter rapsolje, en spiseskje bakepulver, og to dråper oppvaskmiddel sammen, og spray dette på plantene. Ifølge venninnen min skal det ta det meste, men jeg har ikke prøvd det selv, sier hun.

Spyling av trær skal også fungere. Slike metoder er altså den eneste hjelpen neste gang lauvmakken kommer.

Mindre lauvmakk neste år

Etter en lauvmakktelling i Vestre Jakobselv i Finnmark sier Vindstad at dette er nok et toppår for lauvmakk. Men han har håp for neste år:

– Nå har det jo vært mye lauvmakk de to-tre siste årene, og da vil det jo vanligvis begynne å gå ned. Så nå vil jeg forvente at det blir mindre lauvmakk til neste år. Noe vil nok henge igjen, men jeg tror ikke det blir så ille som det har vært de siste par tre årene, sier han.

Tre med lauvmakk

Lise Aanesen i Vadsø ristet treet godt, og la på tape nede ved roten for å hindre at lauvmakken kom seg opp igjen. Dette bildet er tatt en time etter at hun ristet larvene ned.

Foto: Lise Aanesen / Privat

Flere nyheter fra Troms og Finnmark