– Må fortsette å samarbeide med russerne

Denne uken ble det kjent at flere Finnmarkinger er bekymret for krig, og Russland hevdes å ha øvd på invasjon av Nord-Norge. Folk til folk-samarbeidet er løsningen, mener Bondevik.

Kjell Magne Bondevik

Kjell magne Bondevik

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Denne uken ble det kjent at en undersøkelse MMI har gjort for forsvaret viser at hver tredje finnmarking er bekymret for krig, som er en stor økning fra i fjor.

I tillegg har tilliten til at Norge klarer å forsvare landet stupt.

Nesten halvparten av finnmarkingene mener Norge har dårlig forsvarsevne.

Leder for Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, mener det gode samarbeidet i nord må fortsette.

– Det er viktig at man har en fast holdning i forholdet til Russland. Det skjønner jeg at både NATO og norske myndigheter må. Nettopp for å markere at Russland ikke kan ta seg til rette flere steder. Men det må kombineres med et kløktig diplomati. Ikke minst å opprettholde et folk til folk samarbeid, noe vi er godt vant med og har positive erfaringer med, sier han.

Geminiøvelsen på Helgeland

Tilliten til at forsvaret er i stand til å forsvare landet dersom det skulle skje et angrep, har stupt. Bildet er av Forsvarets spesialkommando, under Øvelse Gemini i 2012.

Foto: Simon Solheim / Forsvarets spesialkommando (FSK)

– Russland øver på å invadere Nord-Norge

Den amerikanske tenketanken Center for European Policy Analysis (CEPA) har laget en rapport om sikkerheten i Norden, Baltikum og Polen. Den hevder at det russiske militæret skal ha øvd på hurtig invasjon av landsdelen.

I rapporten hevdes det at Russland har hatt en militær øvelse i mars der scenarioet skal ha vært en hurtig invasjon av Nord-Norge, Åland i Finland, Gotland i Sverige og Bornholm i Danmark.

Senere ble det kjent at tenketanken CEPA har til dels nære bånd til Det hvite hus og at politiske og økonomiske interesserer kan ligge bak rapporten.

– Ja, jeg synes det bærer preg av elementer av, i anførselstegn, «god gammeldags propaganda», sier førsteamanuensis ved handelshøgskolen BI, Haavard Koppang.

UKRAINE-CRISIS/ Armed men, believed to be Russian servicemen, march outside an Ukrainian military base in the village of Perevalnoye

De ble kalt for små grønne menn, de russiske soldatene som dukket opp på Krim i mars i fjor. Russland har annektert Krim, og forholdet mellom øst og vest sies nå å være på sitt kaldeste siden Den kalde krigen.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Må unngå kald krig

Bondevik kjenner til mange konflikter rundt om i verden, der konfliktene ofte dreier seg om ressurser eller etnisitet. Bondevik mener konflikten mellom Norge og Russland først og fremst er en øst-vest konflikt.

– Det vi opplever nå mellom Norge og Russland er et forhold mellom øst og vest hvor det har vært en veldig forbedring i de senere år, etter at jernteppe og Warszawapakten falt. Det er viktig at vi ikke faller tilbake til noe som minner om den kalde krigen, sier han.

– Hvordan ville du gått frem i forhold til Russland og Putin regimet?

– Det er viktig å markere overfor Putin at vi ikke aksepterer handlinger i strid med internasjonal lov og rett, og annektering av andre lands territorium. Men samtidig ville jeg lagt veldig stor vekt på diplomatiske forbindelser, sier han.