Normal

– Folk stemte ikke MDG fordi de mener vi må sykle til jobb i Finnmark

Miljøpartiet De Grønne har gjort et kanonvalg også i flere kommuner aller lengst nord. I Lebesby og Vardø kan partiet notere seg for 10,7 og 12,4 prosents oppslutning. – Men det er nok ikke fordi folk her mener vi skal sykle til jobben, sier frontfigur Ørjan Jensen i Vardø.

Ørjan Jensen

Ørjan Jensen i Vardø tror MDGs framgang lengst nord kommer som et resultat av gode lokale lister med engasjerende saker, og ikke et overordna miljøargument.

Foto: Privat

Valglogo

Jensen, som tidligere har sittet i kommunestyret i Vardø både for Høyre og for ei tverrpolitisk liste mener det først og fremst er gode lokale lister som har ført til at velgerne over all forventning har stemt MDG.

– Og så har vi naturligvis relevante og gode saker som vi jobber for, mener Jensen.

Ingen oljeframtid

Vardø-politikeren peker her på det fokuset de har hatt på at landsdelen og kommunene må leve av andre ting enn olja i framtida.

– I beste fall kan vi oppleve en bøye uti havet og en tankbåt som frakter olja vekk. Det vil ikke gagne lokalsamfunnet på land. Derfor har vi argumentert hardt for at vi må satse på det vi kan, nemlig fiskeri og turisme. Dessuten er det naturligvis flere og flere som ser galskapen i forhold til klimautviklingen generelt, sier Jensen.

– Blitt bra spreke om vi skulle sykle til jobb

Kristin Mørch i Lebesby mener de har fått så stor oppslutning fordi de har vært tydelig på to viktige saker i lokalmiljøet.

Kristin Mørch

Kristin Mørch i MDG i Lebesby mener folk har sett at partiet også har noe å fare med i små kystkommuner.

Foto: Privat

– Vi har pekt på behovet for åpnere politiske prosesser og begrensning av oppdrettsindustrien. Dessuten har vi nok vært et kjærkomment alternativ i vår lille kommune som har vært en rein Arbeiderparti-kommune i mange år, sier hun.

Mørch mener oppslutningen i Finnmark er et godt bevis på at partiet slett ikke bare appellerer til velgerne i storbyene som vil biltrafikk til livs.

– Vi ville blitt bra spreke om vi skulle syklet til jobb hver dag i Lebesby. Men det viser bare at vi må jobbe mot de sentrale kreftene og vise at de løsningene som passer i storbyen ikke nødvendigvis er de beste i Finnmark, sier hun og erkjenner at veipolitikken til partiet sentralt heller ikke nødvendigvis er høvelig i Finnmark.

Hylles for å stille spørsmål

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand mener MDG ikke nødvendigvis hylles for sine relevante og riktige svar på politiske spørsmål, men heller for sin evne til å stille kritiske spørsmål.

"Sett utenfra virker det som partiet også er veldig selvbevisste rundt sin rolle som urokråke i miljøets tjeneste i norsk politikk", skrev Sand i en kronikk før valget.

Les hele kronikken her