Hopp til innhold

– Folk smiler fra øre til øre

– Usikkerheten har vært en snikende sykdom, sier verneombudet i Sydvaranger Gruve. I dag fikk 400 gruvearbeidere en etterlengtet oppmuntring.

Sydvaranger gruve med ny utsettelse
Foto: ARNSTEIN JENSEN / NRK

– Smilene går fra øre til øre. Det var skikkelig moro å komme på jobb i morges, sier verneombud Kjell Alfred Kristiansen, som er en av de glade gruvearbeidere i dag.

Sydvaranger Gruve har, som NRK omtalte tidligere mandag, fått en betalingsutsettelse fra kreditorene sine frem til utgangen av oktober. De har også fått reforhandlet vilkårene i avtalen med sin største kunde Tata Steel.

Dermed får gruva bedre priser, og et pusterom til å få på plass langsiktige løsninger.

– Har vært tøft

Kristiansen legger ikke skjul på at usikkerhetene de siste måned har slitt hardt på folk.

– Det er godt å få ro. I underbevisstheten har det ligget og gnagd, og det er klart at man bærer preg av det. Til tider går det vel ut over nattesøvnen, og usikkerheten ved å være redd for arbeidsplassene sine, er, slik jeg ser det, en snikende sykdom, sier han.

Den beste beskjeden som kom i dag, er, ifølge Kristiansen og flere andre NRK har snakket med, at avtalen med Tata Steel termineres etter oktober. Det åpner for at de kan få bedre priser hos andre kunder eller av Tata steel.

– Viktig for lokalsamfunnet

Sydvaranger Gruve

Guro Brandshaug har vært redd for ringvirkningene i lokalsamfunnet dersom Sydvaranger skulle forsvinne.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Også andre aktører, som for eksempel de som leverer til Sydvaranger gruve, har grunn til å juble. Én av dem er Arctic Sea Dive Services,

– Én ting vi har fryktet er tapet vi kunne gått på, både det tapet som ligger inne nå, men også tapet ved omsetningssvikt, videre fremover, sier Guro Brandshaug i selskapet.

– Men ikke minst har vi fryktet ringvirkningene av hva som kunne skjedd i lokalsamfunnet dersom Sydvaranger gruve skulle forsvinne. Aktivitet skaper aktivitet, og med en så stor industribedrift i kommunen så drypper det på oss, sier hun.

– Malmprisene avgjør

Bernt nilsen

Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjord, smiler også i dag.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Miljøutfordringer har lenge vært en utfordring for gruva, og de har bedt om stadig større utslipp.

Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjord er likevel positiv:

– Jeg er glad på vegne av alle de ansatte, familier og lokalsamfunnet. På en annen side viser dette hvor viktig det er at vi ikke lar oss presse miljømessig med alle trusler om konkurs og nedleggelse på grunn av miljøkrav. Det er ikke dét som gjør om bedriften lever eller dør, det er de internasjonale malmprisene som avgjør om dette går eller ikke går.

Nilsen påpeker at jernmalmprisene har pekt oppover den siste tiden og ligger i dag rett over 60 dollar tonnet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark