NRK Meny
Normal

– Fint å se at medelever bruker stemmeretten

150.000 ungdommer i de videregående skolene i landet deltar i skolevalgene i forkant av stortingsvalget. I Alta er det elevene selv som har hovedansvaret for at alt går rett for seg.

Skolevalg på Alta Videregående skole

Guro Elde (17) og Sondre Thoresen Mofoss (17) tar imot stemmer til skolevalget ved Alta videregående skole.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Vi går i politikk- og menneskerettighetsklassen så vi har ansvaret for valget her. Vi har rigget opp, så alle skal få stemt, sier Guro Elde.

Sammen med Sondre Thoresen Mofoss tar hun imot medelever på Alta Videregående skole som vil delta i skolevalget. Det er klassen deres som har fått oppgaven med å arrangere skolevalget, og begge tar oppgaven på alvor.

– Jeg har aldri tenkt på hvor mye arbeid som skal til for å få til et valg. Men det er fint å se at så mange vil bruke dagen til å si sin mening, forteller Guro Elde.

Rekordmange skoler deltar

I år får flere elever enn noen gang, mulighet til å delta i årets skolevalg. Til sammen 389 videregående skoler er påmeldt, nesten alle i landet.

– Vi slår rekorden fra 2015. Da deltok 150.000, og vi regner med det blir flere i år, forteller avdelingsdirektør Knut Skjåk ved Norsk senter for forskningsdata (NSD).

Senteret arrangerer skolevalget på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

Hussam Abou-Alhawa og Rahma Ali er to av de nær 1000 ungdommer ved Alta Videregående som skal stemme på sitt parti.

– Dette gikk bra. Jeg stemte på Arbeiderpartiet, jeg tror de er bra, sier Rahma Ali.

For Hussam Abou-Alhawa falt også valget på et parti på venstresiden. Valgdebatten i forkant av skolevalget var avgjørende for hans stemmevalg.

– De bare kranglet. Det var da jeg bestemte meg for å stemme SV, forteller han.

Skolevalg ved Alta Videregående skole

Therese Vollan Kristensen (18), Guro Elde (17) og Sondre Thoresen Mofoss (17) sitter ved stemmeurnen til Sametingsvalget. Nesten 100 personer er registrert til skolevalget for Sametinget ved Alta videregående skole.

Foto: Eskil Wie Furunes

Flere skoler har resultatene klare

Også de andre videregående skolene i Finnmark arrangerer skolevalg, og resultatene i Kirkenes og Hammerfest er klare.

I Hammerfest som er en skole med 410 elever, var deltagerprosenten på 65,9 %. Der ble de fleste stemmene fordelt på denne måten:

Ap: 36, 3 %, SV: 15,5 %, FRP: 17,9 %, Høyre: 16,7 %, MDG: 5,2 %, Vestre: 2,4 %, Rødt: 2,0 % Sp: 0,8 %, KRF: 0,4.

I Kirkenes som har 500 elever, var deltagerprosenten 71, 4 %.

Der fikk: Ap: 35 %, SV: 18,5 %, FRP: 13,7 %, Venstre: 8, 5 %, Høyre: 7,9 %, Sp: 7,9 %, MDG: 3,3 %, Rødt: 1,5 %.

Valgdebatt Alta vgs. 3

Flere av de unge som stemte ved skolevalget i Alta, mente valgdebatten i forkant var viktig.

Foto: Johan Tangen / NRK

Nyttig med valgdebatt i forkant

Guro Elde og Sondre Thoresen Mofoss skal delta på skolevalget når de får avløsning fra arbeidsoppgavene de har med å arrangere skolevalget på Alta Videregående. Valgdebatten i forkant opplevde begge som en positiv opplevelse.

– Det det var veldig opplysende. Jeg trodde at det var større forskjell på partiene. Mange hadde lyst å gjøre det samme, de hadde bare forskjellig syn på hvordan det burde gjøres, sier Sondre Thoresen Mofoss.

I år er Guri og Sondre også førstegangsvelgere i det ordinære stortingsvalget. Fredag forhåndsstemt de på skolen. Det var en spesiell opplevelse for begge to.

– Det var fint, jeg følte meg voksen. Det har alltid vært mye prat rundt stortingsvalget, og hva man skal stemme på. Nå kan jeg endelig ta del i det selv, sier Guro Elde.