– Finnmarkingene er herlig sure

Den finske forfatteren Sanna Sarromaa har vært i Finnmark og opplevd ektefødt surhet. – Det var som å være hjemme i Finland, sier hun fornøyd.

Sanna Sarromaa lanserer sin bok Norske Tabuer.

Den finske forfatteren Sanna Sarromaa har vært i Kirkenes og opplevd befriende mangel på folk som er påfallende blide.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Etter besøket i Kirkenes skrev hun en kronikk i VG:

«Jeg var i Nord-Norge forrige uke og traff ordentlig sure folk. Å være i Kirkenes var som å være i Finland. Ingen syntes at det var «utrolig koselig» at jeg var der. Ingen takket meg for noen ting og det beste av alt: Ingen ønsket meg en fin dag noe sted! Jeg hadde en skikkelig bra tur

Kronikken kom som en følge av at World Happiness Report fra FN kårer Norge til verdens lykkeligste land.

– Som en gladkristen

Den frittalende finske forfatteren som er bosatt i Norge, og som mer enn en gang har skapt diskusjon med sine kommentarer, sier til NRK at møtet med Kirkenes var befriende.

– Jeg opplever at folk i Oslo er påtatt hyggelige og glade, nesten som en gladkristen og at det er en rolle de spiller. Og da får jeg tilpasningsproblemer, sier hun.

Sarromaa beskriver folket lengst nord som passe sure, lavmælte og avdempet.

– De er ikke så innmari tilgjorte. Jeg følte det som om jeg var hjemme i Finland igjen der alle kunstige høflighetsfraser var borte, sier hun.

– Det ekte er bra

– Jeg opplevde egentlig møtet med folk i Kirkenes som passe hjemmekoselig, ingen gjorde seg til og ingen var så innmari blid og høflig. Det er mer en "kom som du er" -innstilling, og det liker jeg, forklarer hun.

Forfatteren legger til at det kan jo hende folk i Oslo-området faktisk er så blide som de gir inntrykk av.

– Men jeg tenker at alt som ikke er tilgjort er bra, sier hun.

Sarromaa forteller og om en episode fra badeland i Alta for en tid tilbake som hun og tolker som at folk lengst nord er litt mer jordnære.

– Det er jo en økende trend at utseendekravet trenger seg på også i de mer intime soner. Men det var deilig å se at kvinnene i Alta var upåvirket og har latt de mest intime sonene være i fred, sier hun og sikter til intimbarbering.