NRK Meny
Normal

– Finnmark mer enn fjellbjørk og mygg

Folk trenger å bli kjent med et Finnmark som er mer enn fjellbjørk og mygg, sier friluftsmannen Randulf Valle. Nå gir han ut en tre hundre siders bok om friluftsliv i fylket.

Randulf Valle

Randulf Valle foran en havsulekoloni på Gjesværstappan.

Foto: privat

– Det jeg vil formidle er hvor variert Finnmark er, og hvor gode mulighetene er for å få et stort spekter av friluftsaktiviteter, sier Randulf Valle.

Derfor har friluftsmannen gitt ut en bok om tur-fylket Finnmark. Og han mener det er behov for en sånn bok.

– Mange sør i Norge ser på Finnmark som et sted med litt fjellbjørk og mye mygg. De vet ikke at det er så mye mer. Det er så utrolig mye å velge i, og så store variasjoner. Du har spisse fjell, store furuskoger, og endeløse vidder.

Randulf Valle med bok fra Finnmark

Laksefiske i ei lita elv på Varangerhalvøya.

Foto: privat

Ikke en bok med ferdigkokte turbeskrivelser

Tittelen på boka er «Friluftsliv i Finnmark», og tar for seg hele fylket. Men dette er ikke en ferdig guidebok med ferdigkokte turbeskrivelser.

– Jeg har delt Finnmark i elleve regioner. Hoveddelen i hver region er mine turer med mye sideblikk på historikk og natur. Så kommer det en faktadel til slutt, og den er ment å være et startsted for planlegging av egne turer.

Ingeniøren lever av friluftslivet

Randulf Valle er ingeniøren som valgte bort yrket til fordel for friluftsliv og formidling. Han har knapt nok gjort annet et å være på tur og fortelle om det siden han flyttet til Finnmark og Hammerfest for åtte år siden.

– Det var litt tilfeldig at det dukket opp muligheter som gjorde at jeg kunne begynne å leve av det her. Fra et samfunnsøkonomisk perspektiv er vel ingen gevinst at jeg ikke bruker utdannelsen min, men jeg trives godt med å være ute og jeg trives med å formidle opplevelser.

Randulf Valle

Bjørnskardhytta på Varangerhalvøya.

Foto: Randulf Valle

– Hårene reiste seg på ryggen

Randulf Valle forteller at det som har vært spesielt spennende med å jobbe med boka, har vært å grave i historiene som finnes i områdene han har besøkt. Noen av historiene har han funnet underveis. Som da han overnattet på Bjørneskar hytta på Varangerhalvøya og fant en bok om partisanene.

– Den tok for seg de partisanene som opererte på Varangerhalvøya under 2. Verdenskrig. I boka fortelles det om en norsk og en russiske agent ble skutt i den sengen jeg lå og leste boka i. Da kjente jeg at hårene reiste seg på ryggen. Det gir en ekstra dimensjon til turopplevelsen, forteller Randulf Valle.

  • Se også:
    Finnmark er en godtebutikk for friluftsfolk, mener Randulf Valle. Redaktøren i bladet Friluftsliv har bosatt seg i Hammerfest, og i kveldens program blir vi med ham til en av de ukjente perlene i dette fylket, øya Seiland.