NRK Meny
Normal

Hva er blues?

Festivalsesongen i Finnmark fikk en glimrende start med Alta soul- og bluesfestival i strålende solskinn.

Alta bluesfestival

Vet du hva blues er? Se video i saken.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Uansett om du foretrekker pop, rock eller blues, fisking, marsjer, leirdueskyting eller kuskitbingo – festivalfylket Finnmark har noe for enhver smak.

Først ut på festivalprogrammet var Alta soul- og bluesfestival som begynte på torsdag. Dette er fjortende år på rad festivalen går av stabelen.

– I år har vi vært eksepsjonelt heldig med været. Det er faktisk første gang i vår 14 år lange historie at det er meldt så varmt vær, smiler festivalsjefen Stig Anton Eliassen.

I likhet med de fleste man ser, har festivalsjefen solbriller på og er storfornøyd med festivalopplevelsen. Temperaturen ligger på rundt tjue grader.

Lurer du på hvilke andre festivaler i Finnmark du kan få med deg i sommer? Denne oversikten bør være til hjelp.

Festivalen har en blues-profil, samtidig som den forsøker å tilby noe for enhver smak. Omtrent hver tredje artist skal spille blues.

– Jeg vet for å være ærlig ikke helt hva slags musikksjanger blues er, men det er fantastisk å kunne sitte her i sola og høre på bra musikk med folk man kjenner, forteller en festivalgåer.

Men han var ikke den eneste vi spurte:

Vi spør publikum på Alta soul- og bluesfestival om hva blues egentlig er.

Festivalsommeren har startet i Finnmark. Vi benyttet anledningen til å finne ut hva blues er. FOTO: KSENIA NOVIKOVA/NRK

For ordens skyld: Ifølge Store norske leksikon er blues en musikkform som oppsto blant svarte slaver i USA i siste del av 1800-tallet. De første trykte blues-noter ble utgitt i 1912, blant disse var Memphis Blues av W.C. Handy, også kalt bluesens far.

Bluesens spesielle form har fått enorm betydning for all senere utvikling av amerikansk og europeisk populærmusikk, både som selvstendig vokal og instrumental form med egen utvikling og som inspirasjonskilde for jazz, pop og rock.