NRK Meny
Normal

– Et tilbakeslag for norsk-russisk næringslivssamarbeid

Russland-rådgiver i Innovasjon Norge fraråder norske bedrifter å sette penger i russisk næringsliv. Det etter at en norsk betonggründer har blitt utestengt i 10 år for spionanklager.

Ølen Betong

Ølen betong i Murmansk har vunnet mange store kontrakter i Russland, men nå mener russiske myndigheter at gründer Alte Berge driver spionasje. Han har derfor blitt utestengt fra landet i 10 år. Det blir dårlig mottatt av norsk næringsliv.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– I dag ville jeg vært veldig forsiktig med å putte mine egne penger inn i Russland, selv om Russland er et stort marked, sier Morten Brugåd som er rådgiver i Innovasjon Norge.

Han rådgir i dag norske bedrifter som ønsker å satse i Russland.

Morten Brugård

Morten Brugård i Innovasjon Norge jobber til daglig med å rådgi norske bedrifter som ser mot Russland. Han mener situasjonen med Atle Berge er negativt for det norsk-russiske næringslivssamarbeidet.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Fredag ble det kjent at den norske betonggründeren Atle Berge i Ølen Betong er utvist fra Russland i ti år, etter å ha blitt anklaget for å være spion.

Det er et hardt tilbakeslag for det norsk-russiske næringslivssamarbeidet mener Brugård.

– Med så mye negativ medieomtale og så mye som skjer, er det vanskelig å få de som faktisk eier pengene du skal investere til å gjøre noe sånt, sier Brugård i Innovasjon Norge.

– Ikke redd for å investere

I likhet med betonggründer Alte Berge, har Geir Torbjørnsen fra Kirkenes hatt stor suksess med sitt elektronikkfirma Barel på begge sider av grensa. Han er uenig med Brugård i at man ikke burde investere i det russiske markedet.

– Det syntes jeg virker unyansert. Det kan være vanskelig, ja, men der du setter dine penger må du gjøre en grundig undersøkelse og selvsagt vurdere risiko, sier Torbjørnsen.

Atle Berge i Ølen Betong

Atle Berge ble sist lørdag nektet innreise til Russland over Storskog, fordi myndighetene mener han driver spionasje.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Han er ikke bekymret for sine egne investeringer i Russland, eller for at det skal skje noe med hans egen virksomhet i Murmansk. Torbjørnsen er imidlertid bekymret for det norsk-russiske næringslivssamarbeidet, etter å ha hørt om Berge sin situasjon.

– Jeg syntes det er forferdelig trist. Både for Atle Berge og virksomheten hans i Murmansk. Og ikke minst for næringssamarbeidet mellom Norge og Russland.

Situasjonen er skadelig for samarbeid

Tidligere leder av Barentssekretariatet og nå ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen, har i flere tiår jobbet for det norsk-russiske samarbeidet i nord.

Rune Rafaelsen

Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger har jobbet for det norsk-russiske samarbeidet i flere tiår. At Berge er utestengt fra Russland, mener han er alvorlig for samarbeidet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Nyheten om at Atle Berge er utestengt fra Russland i 10 år syntes han er alvorlig.

– Det betyr at vi ikke må forvente at dette er enkelt. Vi som jobber for et økt samarbeid må være forberedt på at slike ting som dette kan skje, men slik som jeg ser det er det mest skadelig for russisk side. De setter seg i en slik situasjon at de går glipp av en hedersmann og en flott bedriftsleder. Det har han bevist med alt han har bygd opp i Murmansk, sier Rafaelsen.

Ølen Betong sitt anlegg i Murmansk

Like utenfor Murmansk har Ølen betong slått seg ned og har i dag store lokaler. Bedriften har gjort det godt i Murmansk de siste årene og har tjent gode penger på store kontrakter – blant annet på leveranser til den store LNG-utbyggingen på Jamal.

Foto: Tarjei Abelsen