– Enkelte gir seg blaffen i båndtvangen

Øyvind Zahl Arntzen reagerer på at hundeeiere i Vadsø-området ikke bryr seg om båndtvangen. Han er bekymret for hekkende fugler i området.

Hund springer løs

Øyvind Zahl Arntzen har tatt flere bilder der hundeeiere lar hunder løpe fritt.

Foto: Øyvind Zahl Arntzen

Arntzen opplever daglig at folk lar hunder løpe fritt når de er ute og går tur i området rundt og i Vadsø. Han driver Arntzen Artic Adventures der han blant annet tilrettelegger fuglefotografering for turister.

Arntzen er først og fremst bekymret for fuglelivet i Varanger.

– I år har det vært virkelige dårlige forhold for fuglene i forbindelse med hekking. I utgangspunktet er det lite fugl i år, og det blir mindre når hunder løper rundt uten bånd.

– Jeg tror at enkelte hundeeiere definerer seg bort fra dette og tenker at "min hund gjør ikke noe galt", men det vet ikke en hundeeier, som lar hunden springe løs, noe om.

Øyvind Zahl Arntzen

Øyvind Zahl Arntzen – Det må rettes fokus på dette. Jeg tenker også at politiet må være litt mere på hugget i forhold til denne praksisen, sier han.

Foto: Robert Karisari

Anbefaler å anmelde

Operasjonsleder Lars Gaupset i Finnmark politidistrikt har forståelse for frustrasjonen til Arntzen.

– Vi er avhengig av at folk anmelder det. Hvis det er åpenbart i de mest problematiske periodene med tanke på hekking og lignede er det fult mulig å anmelde eieren. Det er ikke alltid vi har tid til å rykke ut på slike henvendelser, men vi vil selvfølgelig følge opp de sakene som kommer inn, sier han.

Gaupset oppfordrer hundeeiere til å vise hensyn i de mest sårbare periodene som hekke- og yngletiden.

For hundeeiere som gjentatte ganger bryter reglene kan det vente seg sanksjoner.

– Loven åpner for bøter og fengselsstraff i de mest ekstreme tilfellene. Vedkommende kan også miste retten til å ha hund, sier Gaupset.

Båndtvangen gjelder fra 1. april til 20 . august

Fra 1. april til 20. august er det båndtvang for alle hunder.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Turister er rystet

Arntzen mener det finnes mange ansvarsbevisste hundeeiere i Vadsø kommune.

– Jeg har snakket med utrolige mange hundeeiere som følger regelverket, og de er også kjempe irritert over dem som lar hundene springe løs på denne tiden av året.

– Det er altfor mange som gir seg blaffen i at det er båndtvang, sier han.

Flere av turistene Arntzen møter har også reagert på hunder som løper rundt uten bånd.

– Det er litt av en merkevarebygging som de er med på å bygge. Varanger er på topp 100 når det kommer til fugledestinasjoner i verden. Samtidig opplever turistene.

Hund springer løs

– Jeg tror folk er fullstendig klar over hva de gjør. Jeg har flere ganger opplevd at folk lufter hunden uten bånd. Når de oppdager at jeg er der, ser man at de setter hunden i lenken igjen.

Foto: Øyvind Zahl Arntzen