NRK Meny
Normal

– En åpenbart presset situasjon

STORSKOG (NRK): – Man må kunne forvente at stortingspolitikerne nå blir enige om situasjonen på Storskog, sier Jonas Gahr Støre. I dag besøkte han grensen.

Støre på Storskog grensekontrollstasjon

Jonas Gahr Støre, her noen få meter fra Russland, er ikke i tvil om at ordfører Rune Rafaelsen (t.v.) er i en presset situasjon

Foto: Amund Trellevik/NRK

Med gradestokken på frysepunktet og i lett snødrev ankommer nye mennesker som ser utgangen på sin reise, idet de ankommer Norge. For å søke om asyl.

Samtidig kommer det gående en viktig mann med rødt skjerf mot grenseovergangen mellom Norge og Russland, Storskog. Han er stram i maska idet han går mot grensen der rekordmange 1113 asylsøkere passerte i forrige uke.

– Presset situasjon

Støre på Storskog grensekontrollstasjon

Jonas Gahr Støre, her sammen med ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger og politimester i Øst-Finnmark Ellen Katrine Hætta på grensen.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Det er mandag, og Ap-leder Jonas Gahr Støre har tatt turen til Sør-Varanger kommune i Schengens yttergrense blant annet for å, som han sier, se situasjonen på nært hold.

Det er alvor nå, mener han.

– Hvis man ser på antallet asylsøkere som kommer inn, og hvordan ressursene til Politiets utlendingsenhet og Utlendingsdirektoratet er fordelt, er det åpenbart at situasjonen her er veldig presset, sier Støre.

Bak ham mot grenseovergangen spaserer en annen viktig mann, Rune Rafaelsen, mannen som står midt i det hele, som er ordfører i den lille kommunen som er første stoppested for mer enn 40 prosent av alle asylsøkere som ankommer Norge.

Her har mangelen på ressurser, som politi og saksbehandlere, vært stor gjennom en høst der antall asylsøkere har gått til himmels.

Flyktninger på Storskog

Samtidig som Gahr Støre var på Storskog, ankom nye asylsøkere Norge.

Foto: Amund Trellevik / NRK

Vil forhandle

Rafaelsen (Ap) har vært krystallklar: Han krever handling fra rikspolitikerne.

– Rafaelsen vet hva han snakker om, sier Støre.

– Jeg er enig med ham i at man nå må kunne forvente at stortingspartiene setter seg ned rundt et bord og prøver å finne løsninger som samler bred støtte.

Et stasjonsvogn med russisk registreringsnummer brummer forbi Støre, på vei inn til Norge. Fra Russland.

Flere norske politikere, og gjerne de som befinner seg et stykke ut på høyresiden, mener at tiden er inne for at grenseovergangen Støre i dag står og beskuer, stenges.

Men det er ikke det som er løsningen på den utfordringen Norge står i, mener han.

– Denne grensen har en veldig stor betydning politisk og økonomisk så vel som et langt forhold til Russland. Vi må så langt som mulig søke å løse dette gjennom diplomatisk samarbeid og samarbeid med grensemyndighetene, sier han.

Storskog grensekontrollstasjon

Flyktninger og migranter på vei til Norge kommer på sykkel fordi russiske myndigheter krever at de passerer grensen på hjul. Syklene legges igjen på grensen.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Direktefly

Heller ikke Rafaelsen vil ha grensen stengt. Han ser heller at langt flere ressurser tilfaller Sør-Varanger slik at asylsøkerne får en effektiv saksbehandling i kommunen.

Rafaelsen vil også ha fly direkte ut av landet for de av dem som ikke har krav på opphold. Han får støtte fra Støre:

– Jeg mener at kapasiteten burde vært slik at man kan få inn folk her, registrere dem, foreta de nødvendige intervjuer, foreta de nødvendige avgjørelser og så effektuert retur.