Hopp til innhold

– Du kan ikke tulle med Finnmark

Fylkestinget vedtok i dag at Finnmark skal bestå som egen region. Professor Nils Aarsæther mener fylket godt kan stå alene.

Nils Aarsæther

RESPEKT: Professor Nils Aarsæther mener Finnmark er på vei oppover, og at respekten for det som foregår i fylket øker.

Foto: Petter Strøm / NRK

Mens Nordland og Troms tidligere denne uken bestemte seg for å gå videre med samtalene om sammenslåing, har Finnmark valgt å stå alene.

Det vedtok fylkestinget i dag.

Trine Noodt

Trine Noodt fra Venstre stemte mot en sammenslåing mellom

Foto: Finnmark fylkeskommune

Usikkerhet rundt hvor stor politisk makt Finnmark vil få i en stor region var avgjørende for at Venstres Trine Noodt stemte mot sammenslåing.

– Det er såpass mange usikkerhetsfaktorer som følger med denne reformen. Jeg skulle ønske man kunne avklart en del ting på forhånd. Særlig i forhold til maktspredning og i hvilken grad staten er villig til å fordele makt utover det ganske land, sier hun.

– Det har jo noe å gjøre med hvor stor mulighet du har til innflytelse og utvikling av eget område og ressurser.

Les også: Unge bryr seg ikke om fylkesgrensene: – Hvorfor endre på noe som funker?

Porten til Nord-Norge

PORTEN TIL NORD-NORGE: Det ser ikke ut til at denne porten på grensa mellom Nordland og Trøndelag blir Norges nordligste fylkesgrense med det første.

Foto: BILLY JACOBSEN / NRK

Finnmark nyter respekt

Professor Nils Aarsæther ved Universitetet i Tromsø innledet og fulgte debatten på fylkestinget. Professoren har forsket på lokaldemokrati, regionalutvikling og innovasjon i mange år. Han mener at fjernstyring er en dårlig løsning når det gjelder ressursproblematikk, særlig i fiskerinæringa og havbruksnæringa.

Han mener også at Finnmark har en stigende stjerne på den nasjonale arena.

Professor Nils Aarsæther, UiT

Professor Nils Aarsæther ved Universitetet i Tromsø

Foto: Erling Bjørklund / NRK

– Jeg tror Finnmark blir oppfattet som en viktig del av Norge, som har sitt navn og har sine folk, sier han.

Aarsæther mener at så lenge Finnmark har nødvendige maktinstitusjoner, så nyter fylket en stor respekt i dag.

– Du kan ikke tulle med Finnmark, for å si det sånn. Respekten for det som foregår i dette viktige grensefylket og ressursfylket er tiltakende. Og det er jo en symbolsk kapital i Finnmark som både politikere og administrasjonsfolk må sørge for å ta vare på.

Les også: Kun Trøndelag er for frivillig sammenslåing

Les også: Folket i Nordland sier nei takk til Troms

Et fylke i vekst

Han ser også en positiv utvikling i fylket ellers.

– Finmark har jo i flere tiår blitt definert som en problemregion der befolkningstallene går ned. De siste åtte årene så har faktisk folketallet vokst i Finnmark. Det er ingen krisetegn som de vi så på slutten av nittitallet som preger Finnmark i dag, sier han.

– En befolkning som er i vekst, og kontroll med de store ressursene i havet, på vidda og mineralressursene – det er gode forutsetninger for å drive politikk – og for å drive forsvarlig og framtidsrettet forvaltning av folk som lever og har nærhet til disse utfordringene.

Aarsæther mener det er avgjørende for Finnmark å ha sine egne institusjoner og sitt eget folkevalgte organ. Da ligger det godt til rette for et samarbeid i nord. Men de tre nordnorske fylkene må samarbeide langt bedre enn de gjør i dag, mener han.