NRK Meny
Normal

– Dette viser at vi sender ut folk som er i en livsfarlig situasjon

På kort tid har to asylsøkere fra Jemen som ble sendt tilbake til Russland, fått komme tilbake. Slik reagerer opposisjonen på snuoperasjonen.

Karin Andersen

Karin Andersen (SV) mener Norge bryter folkeretten.

Foto: Stig Weston / SV

Asylsøkeren Ahmed Aidailami fra Jemen står utenfor den norske ambassaden i Moskva, med NRK mikrofon.

Asylsøkeren Ahmed Aidailami fra Jemen står utenfor den norske ambassaden i Moskva, torsdag.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

– Dette viser det vi sa, at noen av dem som blir skyfla ut av landet, faktisk kan være i en livsfarlig situasjon. Og at de heller må få behandlet asylsøknadene sine i Norge. På en ordentlig måte, sier SVs Karin Andersen.

19. februar ble to asylsøkere fra Jemen, Abdullah og Ahmed, sendt tilbake til Russland over grensen på Storskog i Finnmark. I Russland fikk begge utvisningsvedtak og ble dermed stående i fare for å bli sendt tilbake til det borgerkrigsherjede hjemlandet.

Ingen av dem fikk realitetsbehandlet søknadene sine i Norge. Men nå er det klart at utlendingsmyndighetene har snudd, og jemenittene får nå komme til Norge.

– Jeg er så glad nå. De siste 10 dagene har vært et helvete. Jeg har vært så kald, og ikke hatt noen sted å gå – ingen penger, sa Ahmed, da han i Moskva møtte NRKs korrespondent tidligere i dag.

– Bryter folkeretten

Helga Pedersen

Helga Pedersen understreker at det er regjeringens ansvar å påse at folkeretten blir fulgt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Før jul vedtok Stortinget innstramminger i utlendingsloven, og Karin Andersen mener at saken til de to jemenittene viser at stortingsvedtaket var feil.

– Det må være slik at stortingsflertallet nå må komme seg ut av den panikken de har vært i, og ikke være med på forslag som bryter folkeretten og setter folk i livsfare, sier hun.

Også Arbeiderpartiets Helga Pedersen peker på viktigheten av at folkeretten blir fulgt:

– Jeg har ikke grunnlag for å gå inn i enkeltsaker, men jeg vil understreke at det er regjeringens ansvar å påse at folkeretten og Stortingets klare vilkår blir fulgt, sier hun.

– Det er også regjeringens ansvar at det gjøres tilstrekkelige individuelle vurderinger for å sikre at folk ikke sendes ut i strid med Stortingets klare forutsetninger om absolutt vern mot å bli videresendt til forfølgelse og umenneskelig behandling, sier Pedersen.

Regjeringen: – Dette tok vi høyde for

Jøran Kallmyr på Storskog grensestasjon

Jøran Kallmyr på Storskog grensestasjon tidligere i vinter.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

NOAS opplyser at jemenittene fikk komme tilbake til Norge fordi begge fikk utvisningsvedtak fra Russland etter at visumet gikk ut – bare timer etter at de ble sendt ut fra Norge. Norge tvangsreturnerer heller ingen til Jemen nå.

Jøran Kallmyr (Frp), statssekretær i Justisdepartementet, sier at regjeringen var klar over at det kunne være enkelte saker hvor det kunne være fare for tilbakesendelse.

– Derfor lagde vi en instruks som skulle ta høyde for nettopp det, og Utlendingsnemnda følger nå denne instruksen som sier at slike saker skal tas til realitetsbehandling, sier han.

Kallmyr påpeker at det bor 11 millioner utenlandske statsborgere i Russland:

– Når vi ser på antallet utenlandske statsborgere i Russland, så er landet trygt for de aller fleste, sier han.