NRK Meny
Normal

– Dette kuttet er døden for Varangerfestivalen

Rådmannen i Vadsø vil kutte i støtten til Vadsø Jazzklubb. – Innstillingen viser at han ikke skjønner konsekvensene, hevder festivalsjef Robert Lundgren.

Violet Road 3

BREDT: Både publikumsfavoritter som Violet Road og rare jazzband som folk flest ikke skjønner filla av kan oppleves på Varangerfestivalen. Nå hevder festivalsjefen at foreslåtte kutt vil undergrave hele festivalen.

Foto: Knut-Sverre Horn/NRK

Lundgren sier at Varangerfestivalen ikke vil overleve kuttene som er foreslått, og at den konsekvensen ikke engang er nevnt i dokumentet som politikerne nå skal ta stilling til.

Rådmannens forslag til budsjett og økonomiplan ble lagt ut tirsdag. Dermed er det duket for kamp om å slippe unna sparekniven. Blant annet må småbarnsforeldre som nok en gang blir truet med fellesferie i barnehagene på barrikadene igjen.

I tillegg er det en rekke kutt i kultursektoren. Kongekrabbefestivalen og Varangerfestivalen får begge barbert sine tilskudd.

Robert Lundgren

Det ene kuttet vil dra andre med seg, sier festivalsjef Robert Lundgren.

Foto: NRK

Men det som opprørte festivalsjefen torsdag var et tilsynelatende ufarlig kutt i tilskuddet til Fylkesscenen for jazz på 132.000 kroner.

«Dette vil trolig bety færre jazzarrangementer i Vadsø gjennom året,» skriver rådmannen. Ifølge Lundgren er konsekvensene langt mer dramatiske.

Neppe andre arrangører

– Hvis kommunen kutter dette tilskudd til Vadsø Jazzklubb, vil Nordnorsk Jazzforum kutte et tilsvarende beløp. Det ligger i avtalen at begge partene har forpliktet seg. Hvis jazzklubben mister denne støtten, er klubben død. Det synes man kanskje ikke er så farlig, men det er Vadsø Jazzklubb som driver Varangerfestivalen, sier Lundgren.

Han kan vanskelig se for seg at det er noen som har kompetansen og resursene til å overta driften av festivalen på kort varsel.

Kuttene skal ifølge forslaget gjelde allerede fra neste år. Men festivalen har allerede skrevet kontrakt om bestillingsverket og booket en håndfull artister, ifølge festivalsjefen.

Drar andre med seg

Han frykter at Vadsø sender et farlig signal om at Varangerfestivalen ikke er så viktig.

– Hvis kommunen som har festivalen, ikke prioriterer den høyere, hvorfor skal da fylkeskommunen og Kulturrådet støtte den, spør Lundgren.

I dag får festivalen 1 million kroner fra Kulturrådet og 225.000 fra Finnmark fylkeskommune. Støtten fra kommunen har stått stille på 425.000 i flere år, uten noen justering for prisveksten.

– Dermed er den langsomt kuttet. Nå går man aktivt inn og kutter enda mer. Det sender farlige signaler

Må ta det politisk

Rådmann Jens Betsi sier til NRK at det nå er opp til festivalen å bevise at kuttene har så store konsekvenser som Lundgren hevder.

– Jeg har sendt Lundgren en epost i dag og sagt alle de foreslåtte kuttene har konsekvenser, enten det er til festivalen eller andre, sier Betsi.

– Hvis han eller andre mener at konsekvensene av noen av kuttene er underspilt – eller overspilt, for den del – er det viktig at det kommer til politisk nivå. Han må sende et brev som kan ligge ved når saken skal behandles politisk.