NRK Meny
Normal

– Dette gir rom for å spekulere i demokratiet

– Ordfører-gambling er som kampfiksing i fotball, men med mye mer alvorlige konsekvenser, sier professor og valgekspert Frank Aarebrot.

gambling på politikere

Kommunestyrerepresentanter som har tippet, kan i verste fall skifte side i ordfører-forhandlingene, mener Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Valglogo

Dersom SVs 1. kandidat i Alta Tommy Berg blir ordfører gir det 200 i odds hos Betsson. Ikke uproblematisk, mener Berg selv.

Tommy Berg

Du får 200 ganger igjen innsatsen dersom Tommy Berg i SV blir ordfører i Alta. Berg selv skulle gjerne sett at ordførergambling ikke hadde sett dagens lys.

Foto: Alta SV

– Man kan spekulere i det. Det er et demokratisk problem når man gambler med demokratiet, sier han.

– Valgfiksing kan skje

Flere utenlandske pengespillselskap som ikke omfattes av norsk lov tilbyr oddsspill på hvem som blir den neste ordføreren i de forskjellige kommunene i landet.

Også Aarebrot mener pengespill på hvem som blir den neste ordføreren gir rom for å spekulere i lokaldemokratiet.

Utbetalingene fra pengespillselskapene skjer på grunnlag av hvem som er ordfører etter forhandlingene blant de nyvalgte kommunestyrerepresentantene.

Dette gir rom for urent spill i forhandlingene mener Aarebrot.

– Da kan man forestille seg at hvis man har to kandidater og den ene har mye bedre odds enn den andre, vil noen politikere la seg friste til å vedde på Betsson før valget og deretter skifte side i forhandlingene og bidra til at den minst sannsynlige ordførerkandidaten blir valgt, sier han.

Frank Aarebrot

Oddsspill på hvem som blir den neste ordføreren i de forskjellige kommunene i landet, kan føre til urent spill i forhandlingene, mener Frank Aarebrot.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Det kan tenkes i en liten kommune der alle kjenner alle og man har inngått avtaler. Det blir som kampfiksing i fotball, men med mye mer alvorlige konsekvenser.

Avfeier kritikken

SV-eren Berg trekker også frem små samfunn som et eksempel:

– I et lite samfunn kan et idrettslag finne en politisk kandidat som har med 100 eller 200 i odds, så samler de sammen 10 eller 12 personer og setter deretter 1000 kroner på kandidaten. Så har idrettslaget berget sin økonomi, sier han.

Mikael Mellqvist, mediamanager i Betsafe.

Mikael Mellqvist avfeier Tommy Berg og Frank Aarebrots synspunkter.

Foto: Privat

Pengespillselskapet Betsson er én av selskapene som tilbyr gambling på alle av landets kommunevalg.

PR-manager i selskapet, Mikael Mellqvist, avfeier kritikken om at dette er problematisk for lokaldemokratiet.

– Dette trenger ikke Aarebrot å bekymre seg for. Dette er et underholdningsspill med lav innsats, og jeg mener at det heller bidrar til å øke interessen rundt valget, sier han.

«Risk-vakt»

Satser du 100 kroner på nåværende ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen, får du kun 108 kroner tilbake om du vinner.

Alf. E. Jakobsen

Satser du 100 kroner på nåværende ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen på oddsspill, får du kun 108 kroner tilbake om du vinner. På andre kandidater kan man vinne opp i flere titalls tusen kroner.

Foto: Eiterå, Jon Terje / VG

Satser du derimot 100 kroner på Partiet De Kristnes ordførerkandidat i Alta, Maj-Liss Henriksen, får du 75.000 kroner om du vinner.

Mellqvist understreker at dette inngår i kategorien underholdningsspill hvor takhøyden på hvor mye den enkelte kan satse er lav. Som regel mellom 1000 og 100 kroner.

– Hvis man ønsker å spille for mer enn det som er tillatt, går det til manuelle vurderinger der vi har en såkalt «risk-vakt» som ser over og godkjenner og ikke godkjenner. Dette overvåkes 24 timer i døgnet.