Hopp til innhold

– Det kan ikke bli verre enn det har vært

Hammerfests stormfulle forhold til Røkke og Aker kan gå mot slutten. Men ordfører Alf E. Jakobsen feirer ikke salget av Havfisk og Norway Seafoods riktig ennå.

Norway seafood - rypefjord

Ordfører Alf E. Jakobsen har bedt to advokater om å se på salget av Akers aksjer i Havfisk og Norway Seafoods og hvordan det vil påvirke Hammerfest kommune som medeiere i Hammerfest industrifiske.

Foto: Allan Klo/NRK

Denne uka ble det kjent at Kjell Inge Røkkes selskap Aker selger sine aksjer i Havfisk og Norway Seafoods til selskapet Lerøy.

Alf E. Jakobsen
Foto: Rune Berg/NRK

Men mens de ansatte gleder seg, så er ordfører i Hammerfest Alf E. Jakobsen mer forsiktig med feiringen.

For selv om dette betyr slutten på et til tider konfliktfyllt forhold til Aker, så er han usikker på hva dette betyr for Hammerfest.

– Vi gikk inn som eiere i Hammerfest industrifiske, datterselskapet til Havfisk ASA, for å sikre arbeidsplasser på land, forteller han.

– Vi hadde avtaler som skulle sikre oss en gunstig posisjon og sørge for at fisken kom på land og ble bearbeidet i Hammerfest. Nå må vi finne ut hvor vi står rent juridisk når selskapet kan få nye eiere.

Filetproduksjon i Båtsfjord, Norway Seafoods

Norway Seafoods driver fiskebruk fra Lofoten i sør til Båtsfjord i nordøst. Her fra filetproduksjon ved anlegget i Båtsfjord.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Glad, og litt skuffet

Salget kom overraskende på mange, både ansatte og medeiere.

Hovedtillitsvalgt Ole Jakob Johannesen på Norway Seafoods fiskebruk i Forsøl, ble tatt på senga av nyhetene - og litt skuffet, ifølge et intervju i Dagens Næringsliv.

– Det første jeg tenkte var faen, faen at Lerøy ikke kjøpte for halvannet år siden. Da kunne vi hatt drift på det store fiskebruket i Hammerfest i stedet for det lille her i Forsøl, sier han.

Men han er glad for at Røkke og Aker nå selger. Og ordfører Jakobsen er forsåvidt også positiv.

– Det kan ikke bli verre enn det har vært de siste årene, sier han.

– Vi gikk inn i dette selskapet fordi vi skulle sikre råstoff til landanlegget. Og det er det jo blitt stadig mindre og mindre av. Så vi har hatt et anstrengt forhold til Røkke-systemet.

Kystaksjonens demonstrasjoner utenfor Stortinget

Røkke ble sterkt kritisert av Kystaksjonen som organiserte protester mot nedlegging av fiskemottak og at eierskapet til kvoter ble flyttet sørover.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Fortsatt usikkerhet rundt salget

Han har like fullt bedt to advokater om å se på salget og hvordan det vil påvirke Hammerfest kommune som medeiere i Hammerfest industrifiske.

Er det sånn at dere vil prøve å bestride salget?

– Nei, ikke i utgangspunktet. Vi vil møte Lerøy med et åpent sinn, og har forhåpninger til at man skal videreføre både den aktiviteten man har tilknyttet Hammerfest, sier han.

– Nå må jo også konkurransetilsynet se om Lerøy blir en for stor aktør i fiskerimarkedet, og så skal salget godkjennes av fiskeridepartementet. Så dette er jo enda ikke i havn ennå.

Ifølge konsernsjef i Havfisk Webjørn Barstad er det ikke tvil om at forholdet mellom Hammerfest kommune og selskapet har vært anstrengt. Men han mener det nå er viktig å fokusere på det positive.

– Nå får hvitfisken for første gang tilgang til det samme distribusjonsapparatet som laksen, og det gir veldig spennende muligheter.