NRK Meny
Normal

– Det har vært en tur med utrolig mange sterke inntrykk

Kåre Simensen og Europarådet er i disse dager på studietur for å få bedre kjennskap til flyktningsituasjonen i Europa og Middelhavet.

Europarådet og Siem Pilot

Kåre Simensen og Europarådet sammen med mannskapet på «Siem Pilot» på Sicilia.

Foto: Privat

– Det har vært et veldig sterkt møte. Det sier Kåre Simensen, rådsmedlem i Europarådet, etter møtet med mannskapet på det norske skipet «Siem Pilot» som bistår i arbeidet med å berge båtflyktninger.

Simens som er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet forteller at båten i løpet av den tiden den har vært der har reddet over 6.000 mennesker på flukt. Han er glad for den verdigheten mannskapet viser de som kommer om bord, og synes det er viktig at de behandler flyktningene med respekt.

Simensen er for tiden på Sicilia og befinner seg i byen Katania som har tatt imot 300 tusen flyktninger og migranter. Og for han er det mange utrolig sterke inntrykk.

– Kanskje det sterkeste inntrykket er fortellingen og filmen vi fikk se fra da mannskapet på «Siem Pilot» hentet opp 49 døde mennesker fra et lasterom på en av de båtene som fraktet flyktninger.

Migranter reddet av Siem Pilot

Bildet er fra 1. sept. 2015 da 52 migranter fra Syria ble reddet og bragt i land av den norske båten Siem Pilot.

Foto: Kripos

Lokale myndigheter vil fortsette å hjelpe

Simensen og Europarådet har også møtt de lokale myndighetene som sier de skal hjelp så lenge det er mennesker som er på flukt.

– I løpet av to år har de tatt i mot over 300 tusen mennesker som er på flukt. Og de er veldig tydelig på at de skal fortsette å hjelpe. Det er vår plikt, sier de. Det viser at det å hjelpe å hjelpe mennesker i nød ligger langt utenpå ethvert menneske her.

– Hvordan skal de lokale myndighetene handtere situasjonen fremover?

– De skal fortsett å hjelpe. Men det kan ikke bli en slik situasjon at det kun er Italia, Sicilia og de landene hvor flyktningen kommer i land som må ta seg av alle problemene. Dette gjelder alle nasjoner i nesten hele verden, og kanskje spesielt nasjoner i Europa og inkludert Norge.

Simensen er klar på at vi må ta vår del av den flyktningestrømmen som kommer, og overta en del av de utfordringene som de havnene som tar i mot flyktninger har.

Må handle og ikke bare prate

Kåre Simensen mener at vi skal hjelpe. Så enkelt er det.

Kåre Simensen

Her er Kåre Simensen foran det norske skipet Siem

Foto: Privat

– Man må gjøre ord om til handling! Og vi må velge å ta imot flyktningene som søker asyl eller får flyktningstatus. Det ser vi her nede, her handler man i tillegg til at de sier at de fortsatt skal hjelpe.

– Hva tar du med deg hjem som blir viktig i lokalpolitikken fremover?

– Det er å vise at det å hjelpe mennesker i nød er en plikt vi alle har. Menneskesmuglerne er så kynisk. Nå registrerer vi også at de «stjeler» hverandres flyktninger og krever løsepenger for å frigi de. Penger er så mye mere verdt enn et menneskeliv at det er ondt å se.

Han trekker også fram at det fødes barn på flukt, så både livet og døden er en del av den historien som utspiller seg, men synes det verste er å se hvor ond mennesker kan være i enkelte situasjoner, og derfor må vi hjelpe og ta vår del av flyktningestrømmen.