Hopp til innhold

– Det gjør inntrykk å treffe desperate mennesker ansikt til ansikt

I dag møtes fylkeslegen, Sør-Varanger kommunen, UDI, og Bufetat for å gå igjennom situasjonen i Vestleiren.

Vestleieren

I februar ble det kjent at Røde Kors har skrevet flere bekymringsmeldinger om forholdene i leiren. Organisasjonen er bekymret for asylsøkernes mentale helse.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Fylkeslege i Finnmark Eivind Merok har vært på flere tilsyn i leiren, og sier møtene med menneskene setter spor.

Eivind Merok

Eivind Merok er fylkeslege i Finnmark, og har besøkt Vestleiren.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Det er klart at det gjør inntrykk når du treffer desperate mennesker ansikt til ansikt. Det gjør det enten man er lege, sykepleier eller andre. Samtidig er det veldig viktig å være fagperson oppi dette her, og se hva som gagner situasjonen, sier han.

Bekymret

Røde Kors er en av flere aktører som har kommet med bekymringsmeldinger om forholdene i Vestleiren i Sør-Varanger kommune i Finnmark.

Dette er kommunen der asylsøkerne som i fjor høst passerte over Storskog grensestasjon fikk sitt første møte med Norge, og Vestleiren har vært brukt som et mottak der de kun skal oppholde seg en kortere periode. Men slik har det ikke alltid blitt.

Bekymringene for hvordan asylsøkerne i Vestleiren har det, har ført til at fylkesmannen har fulgt situasjonen nøye.

Asylsøkere

Asylsøkere i Vestleiren i Finnmark tidligere denne vinteren.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Han har hatt flere møter med Sør-Varanger kommune, UDI og Bufetat for å finne løsninger som kan bedre situasjonen for menneskene i Vestleiren. I dag møtes de på nytt:

– Nå er det å følge opp de tingene vi har blitt enige om, se til at det er god fremdrift og at de ulike er klar over sine roller og sitt ansvar, samt å se til om situasjonen er såpass komplisert at vi må søke hjelp også fra andre linjetjenester, forklarer fylkeslege Merok.

Han påpeker at asylsøkerne i Vestleiren lever i usikkerhet og uten god informasjon, og at boforholdene er laget for kortere oppholdstid enn det mange ender opp med å tilbringe der.

Helsesituasjonen og situasjonen for barna som venter på å returneres til Russland, bekymrer fylkeslegen.

– Ikke hyggelig

Også ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen (Ap) deltar også på møtet i dag. Som vertskommune har Sør-Varanger kommune ansvar for helsetilbud, barnevern og undervisningstilbud til innbyggerne i kommunen, også de som bor i Vestleiren.

– For oss er det viktig å få vite nøyaktig antall av dem som for eksempel har behov for eventuell undervisning, og hva slags alderstrinn. Vi er avhengig av informasjon, så for oss er det nyttig å delta på disse møtene. For å få en oversikt, sier han.

Rune Rafaelsen på Storskog

Rune Rafaelsen, her fra Storskog grensestasjon.

Foto: Ksenia Novikova / NRK


Alle bekymringsmeldingene er en belastning, sier Rafaelsen, som selv har besøkt Vestleiren mange ganger:

– Dette er mennesker i en vanskelig situasjon. Det er ikke noe hyggelig å se hvordan de har det oppe i leiren her. Når man ser familier med barn som har traumatiserte foreldre, sier han.

Mandag ble det kjent at mange av leirens beboere flyttes til mottak i Sør-Norge.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark