NRK Meny
Normal

– Det er i Kvalsund jeg vil bo, men jeg får ikke fast jobb her

Unge med sommerjobb i Kvalsund som NRK møtte torsdag, hadde vanskelig for å se jobbfremtiden i kommunen. I kveld møtes politikerne til debatt.

NRK i iFinnmarks valgturne 2015

Mats Andersen fra Stavanger drømmer om en fremtid i Kvalsund. Men det lar seg kun gjøre dersom han får fast jobb. Nå er han tilkallingsvikar ved sykehjemmet.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Valglogo

– Jeg vil gjerne flytte til Kvalsund permanent, sier Mats Andersen fra Stavanger.

Kvalsund er ei lita bygd med et åpent folk og hyggelige ungdommer, som han sier. Her kjenner alle hverandre og man treffer alltid kjentfolk på butikken. Da kan det fort gå en halvtime, én time eller to.

Mats forteller at han bodde i Kvalsund fra han var 10 til han var 14 med mor og far. Nå er han 22, og har bodd i Kvalsund det siste året. Han er tilkallingsvikar på sykehjemmet.

– Planen da jeg returnerte for ett år siden var å få fast jobb, hus og ha lån i banken. Men det har ikke vært så lett å få fast jobb, og da får jeg heller ikke huslån, sier han.

– Hvis gruva kommer i gang, så kommer jeg nok til å søke der dersom det er en mulighet. Jeg har jobbet i Stavanger som jernbinder i fire år, og trives med tungt arbeid.

Kvalsund kommune

Jack Kristoffer Hanebo Svane vil bort fra Kvalsund.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Kjedelig

I ei skråning like ved sentrum er to 17-åringer i full sving med å klippe gress i veikanten.

Jack Kristoffer Hanebo Svane har sammen med barndomsvennen Stian Halonen sommerjobb i teknisk etat i kommunen.

– Jeg har ikke planer om å bo her. Jeg vil flytte bort. Det er lite og kjedelig her. Jeg liker meg ikke helt, sier Jack Kristoffer.

Stian er lærling, og har det siste året bodd i Alta der han gikk på Alta videregående. Han er usikker på hvor han blir å bo som voksen.

– Det kommer an på hvor jeg får jobb, sier han.

NRK og Amedias valgturne 2015

Jack Kristoffer Hanebo Svane og Stian Halonen har sommerjobb i teknisk etat i Kvalsund kommune.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Nede ved butikken kan kantklipperne til de to 17-åringene oppe i åsen høres godt. Inne i butikken har Anders Jacobsen sommerjobb.

– Det er ikke gode jobbmuligheter i Kvalsund. Det er stort sett gamlinger som bor her, og de unge pendler stort sett til byene for å jobbe, sier han.

Snart flytter han fra Kvalsund for å studere, og er usikker på om han noensinne vender hjem.

Ungdom i sommerjobb

Anders Jacobsen har sommerjobb i butikken. Snart flytter han for å studere.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Store ressurser

Arbeidsplasser kan likevel bli en realitet for Kvalsund. Kommunen har kobberforekomster som er større enn noe annet i Norge. De kan gi arbeidsplasser i 100 år frem i tid.

Gruveselskapet Nussir vil deponere avfall fra gruva i Repparfjorden, og venter på en avklaring fra Miljødirektoratet.

Miljøforkjempere er imot sjødeponi som igjen er på agendaen når Kvalsund-politikerne i kveld, torsdag, møtes til valgkampdebatt i regi av NRK og Amedia.

Pleiemedhjelper Mats ikke tilhenger av sjødeponi i Repparfjorden selv om han vil ha jobb i gruva.

– Det er positivt for bygda med flere arbeidsplasser. Det betyr at folk kanskje flytter hit. Men ødeleggelsene i naturen overskygger det positive. Jeg synes gruva skal dumpe avfallet et annet sted, sier han.

Kvalsund

Kvalsund sentrum sett fra andre siden av fjorden.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK