NRK Meny
Normal

– Det er en forskjell mellom økonomi og livskvalitet

Senterpartiets Fabrice Caline gikk ut mot kåring som rangerer Loppa som den dårligste næringskommunen i landet.

Senterpartiets Fabrice Caline

Senterpartiets Fabrice Caline (til venstre) i samtale med en tilhører til tirsdagens politikerdebatt.

Foto: Eirik Hind Sveen/NRK

Valglogo

– Det er en forskjell mellom økonomi og livskvalitet, Vi som bor her vet å sette pris på vår kommune, og vi vet hvorfor vi bor her. Jeg har selv bodd i Sola kommune, som scorer høyest på kåringen, og jeg er ikke i tvil om hvor jeg vil bo. Men utfordringen vi har nå er å tiltrekke våre ungdom tilbake, sa Fabrice Caline under den direktesendte politikerdebatten fra Øksfjord samfunnshus tirsdag kveld.

– Nå kan det bare gå oppover

For andre år på rad kommer Loppa i Finnmark på sisteplass i det såkalte nærings-NM, et kommunebarometer laget av NHO. Av Norges 428 kommuner er finnmarkskommunen helt sist.

Caline mante innbyggerne i kommunen til å brette opp ermene og ikke legge seg ned og gråte.

– Det positive med å være på bunn er at det nå bare kan gå oppover, sa Caline.

Legger ned kafedrift i september

Tirsdag fortalte NRK om Maria Johansen fra Akershus som flyttet til Loppa i Finnmark for å drive pub og kafe. Nå legger hun ned kafeen.

– Det føles trist å legge ned, men jeg holder på å jobbe meg ihjel for å få det til å gå rundt. Jeg har mann og barn, og hvis jeg fortsetter som dette, så møter jeg veggen, sa Johansen.

Best på verdiskapning per innbygger

Foran et nær fullsatt Øksfjord samfunnshus stilte fire politikere til debatt tirsdag: Ståle Sæther, varaordførerkandidat for Høyre, Stein Thomassen, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Fabrice Caline, 2. kandidat for Senterpartiet og Hans Roald Johnsen, ordførerkandidat for SV.

Loppa-politikerne like etter debatten

Politikerne i Loppa på rekke og rad. Fra venstre: Hans Roald Johnsen, ordførerkandidat for SV, Stein Thomassen, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Fabrice Caline, 2. kandidat for Senterpartiet og Ståle Sæther, varaordførerkandidat for Høyre.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Det er alltid uheldig at vår kommune scorer dårlig, uansett hva slags måling det måtte være, sa Arbeiderpartiets Svein Thomassen, og la til:

– Man må se på verdiskapning per sysselsatt. I 1990 var den på 400 000. I fjor var den på 1,1 million. Det er best i Finnmark, og nummer 39 i Norge. Det kan dere klappe for, sa Thomassen, og henvendte seg til publikum, som fulgte oppfordringen.

Ingen framtid i Loppa

17 år gamle Rebekka fortalte politikerne at hun ikke så for seg noen som helst framtid i Loppa kommune etter endt utdanning. I dag går hun på skole i Alta, men har ingen planer om å flytte hjem

Politikerne ble nærmest svar skyldig da de ble utfordret på hvordan de skulle klare å få Rebekka og andre ungdommer til å flytte til kommunen.

– Om ikke vi klarer å bosette dem som kommer hit, ja så taper vi nesten uansett, sa Ap, som ville gjøre Loppa til en ja-kommune både når det gjelder næringslivet og boligbygging.

– Fondet brukt til drift

– Er det et problem når rådhuset er den største arbeidsplassen i kommunen, ville programleder Gyda K. Hesla vite av Høyres Ståle Sæther:

– Ja, det er et absolutt problem. Arbeiderpartiets Thomassen sitter her og snakker om næringsutvikling. Han har sittet i posisjon i fire år, og Arbeiderpartiet har hatt makten i en årrekke. Her er det fine ord, men ingen handling. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har tatt fra fond og puttet det inn i driften i kommunen. Man har ikke sikret penger til næringsutvikling, sa Sæther.

– Det har skjedd en del positive ting de siste årene, men det er vel ikke kommunen som har gått i bresjen, sa SVs Hans Roald Johnsen, som viste til eksempelet Vestre Loppa:

– Den store bøygen for Loppa som helhet er situasjonen for Vestre Loppa. Da jeg kom til Loppa på 80-tallet, var det 32 elever på skolen. To år senere var det åtte. Fiskebruket var konkurs. Det samme opplevde vi for noen år siden. Ramler Vestre Loppa ut, ramler Øksfjord også.

Vil kjøpe fiskebrukene

Senterpartiet tar til ordet for at kommunen kan kjøpe deler av fiskebrukene, for å sikre driften, noe Høyre fullstendig avviser.

Høyre vil på sin side fjerne eiendomsskatten på verk og bruk.

– Det er et uheldig signal å sende til næringslivet at vi skal skattlegge dem. Vi vil fjerne den og gjøre oss attraktive for nyetableringer, sa Sæther.

Øksfjord

Øksfjord i Loppa kommune.

Foto: Atle Markeng / NRK