– Det blir en vanskelig høytid for alle som nå mister jobben

– Dette er en kjempesvart dag for Sør-Varanger som samfunn, og for alle de ansatte som nå står uten arbeid, sier LO-leder i Finnmark Bjørn Johansen.

Forberedelser til ny start på Sydvaranger

MISTER JOBBEN: Mellom 350 og 400 ansatte ved Sydvaranger Gruve mister jobben når gruva nå er konkurs.

Foto: Arne Store / NRK

Bjørn Johansen

LO-leder i Finnmark Bjørn Johansen sier at gruvekonkursen vil få svært alvorlige ringvirkninger for Finnmark.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

I dag ble det kjent at Sydvaranger Gruve er konkurs. Det betyr at mellom 350-400 ansatte mister jobben.

– Det er ikke kiosken på hjørnet det er snakk om, det er svær bedrift, og ringvirkningene av dette vil være kjempealvorlige, sier LO-leder i Finnmark Bjørn Johansen.

Som LO-leder har Johansen vært med i prossessen for å se om det var mulig å unngå konkursen.

– Vanskelig høytid

– Vi har løftet på hver stein. Klubben har vært en pådriver for å finne en løsning, og det er beklagelig at vi ikke klarer å redde bedrifte, sier Johansen.

– Hvorfor var det ikke mulig å redde bedriften?

– Det var til syvende og sist banken som sa at dette ville de ikke lenger være med på. Vi har lett etter løsninger for å klarre å få denne bedriften over kneika, men det gikk dessverre ikke denne gangen.

– Hva venter de nesten 400 ansatte i gruva nå?

– Det er klart det blir kjempetøft med den tida vi går inn i nå, med jul og høytid. Det er ikke artig. Vi skal stå på for å få ut informasjon og hjelpe dem med å bli registrert med NAV. Dette blir en tung jobb, men vi skal stå på og gjøre det beste ut av situasjonen, sier Johansen.

Vanskelig lenge

Skjebnen til Sydvaranger Gruve har lenge vært uviss, og gruvearbeiderne har lenge fryktet for jobben sin. I midten av oktober ble det kjent at kreditorene DNB og Innovasjon Norge hadde gitt nok en betalingsutsettelse for å holde det kriserammede selskapet i drift til desember.

Selskapet opplyser selv på sine nettsider at de har omtrent 400 ansatte fra 15 nasjonaliteter. Sydvaranger Gruve ble etablert i 1906, men avviklet driften i 1996. I 2009 ble gruva gjenåpnet på grunn av høye malmpriser.

Sydvaranger Gruve fikk et underskudd etter skatt på rundt 1,14 milliarder kroner i fjor etter at prisen på jernmalm ble halvert i løpet av året.