NRK Meny
Normal

– De fleste vet ikke hva vi gjør

Klokken 19.45 i dag er det premiere på serien «Villmarkas voktere», hvor syv fotsoldater i Statens Naturoppsyn (SNO) følges på jobb. En av dem som er med er Rune Somby fra Finnmark.

Villmarkas Voktere

Dette er villmarkas voktere f.v: Berit Broen, Thomas Rødstøl, Vegar Pedersen, Rigmor Solem, Rune Somby, Lars Gangås, Haakon Braathu Haaverstad.

Foto: ODD ARNE OLDERBAKK / NRK

Serien «Villmarkas voktere» beskrives slik:

Få kjenner norsk natur og dyreliv bedre enn fotsoldatene i Statens Naturoppsyn. Bli med dem på jobb i åpent landskap, til fjells, til skogs og til havs over hele landet.

En person vi møter i denne serien, det er Rune Somby, som er stasjonert i Alta og har ansvar for naturoppsynet i kystområdene i Vest-Finnmark.

– De følger 7 personer som jobber i SNO rundt omkring i landet. Her hos meg har de fokusert på den jobben vi gjør i forhold til dverggåsa mellom Alta og Lakselv på fjellet. Å ta ut rødrev har vært et hovedtema, det andre har vært lakseoppsyn, og så har det vært litt motorferdsel.

Rune Somby

Rune Somby er stasjonert i Alta og har ansvar for naturoppsynet i kystområdene i Vest-Finnmark.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Nordmenn er opptatt av natur

Han tror noe av grunnen til at NRK valgte å lage denne serien er at nordmenn generelt er opptatt av natur. De færreste vet derimot hva villmarkas voktere faktisk gjør.

– Vi som jobber her tror jo gjerne at alle vet hva vi holder på med, men det har jo vist seg gang på gang at folk egentlig ikke vet hva vi gjør. Om man spør folk sier de ofte at det er kontroll av at jegere, eller at vi kontrollerer motorferdsel, men vi gjør veldig mange forskjellige ting.

– Jeg syns det er kjempeflott at NRK lagde en slik serie, der vi får vist frem bredden i det arbeidet vi gjør, sier han.

Filmer i Nepal

Rune Somby

Somby er nå i Nepal, og i tillegg til å seile i paraglider, filmer han til serien.

Foto: PRIVAT

Somby har foreløpig bare sett to episoder, og vet ikke om han dukker opp under kveldens episode. Mulighetene hans for å få sett episoden spøker det for.

– Det er litt dårlig nett her nede, jeg er jo i Nepal nå og skal filme noen siste småbiter. De hadde ikke budsjett til å sende noen ned hit, så jeg filmer litt selv, og det materialet vil antageligvis inngå i noe på slutten av serien. Det er jo ikke bare jobben de følger oss på, de prøver å komme litt innpå oss som privatpersoner også, sier Somby.