NRK Meny
Normal

– Da han sa «OK, bare drep meg», slo vi ikke mer

VADSØ (NRK): En 23 år gammel mann innrømmer at han har slått en jevnaldrende med både flaske, balltre, rør og gardinstang. Grunn: Han mistenkte mannen for å tyste etter et ran.

Voldssak Øst-Finnmark tingrett

FORVARING? Aktor Jens Bernhard Herstad og forsvarerne Stein Rønning og Sidsel Katralen i en pause i retten. Katralens klient kan bli ilagt forvaring.

Foto: Silja Arvola

23-åringen og en 27 år gammel kvinne som også er tiltalt for mishandlingen forklarte seg i Øst-Finnmark tingrett i dag.

Offeret fikk bruddskader i høyre underarm og høyre fot, hull i venstre trommehinne, blødninger i øynene, skader i lungene, og sår og hevelser over store deler av kroppen.

Underveis ble han lempet i en fryseboks.

Mannen var innlagt på sykehus i seks dager, hvor han blant annet ble hasteoperert i høyre arm for å sikre blodtilførsel og hindre lammelser.

De to tiltalte mente 23-åringen hadde tystet på broren til kvinnens samboer, og de mishandlet ham for å få ham til å innrømme dette.

Vanskelig å snakke om

23-åringen har erkjent seg skyldig i volden, mens kvinnen innrømmer delvis straffskyld.

I sin forklaring sa den tiltalte mannen at volden fant sted på en fest hjemme hos ham selv på Hesseng i Sør-Varanger. Han hadde gått og lagt seg før han ble vekket av den tiltalte kvinnen. Han mente at både kvinnen, samboeren og hans bror fikk ham til å mishandle offeret.

Ifølge politiforklaringer pågikk volden i opp mot to timer.

– Det pågikk ikke hele tiden. Hun stilte spørsmål, så slo jeg, så tok vi pause, og hun avhørte ham igjen. Slik fortsatte det, sa han.

– Hvilket trusler kom dere med, spurte aktor.

– Vi skulle slå og drepe.

– Hvordan oppfattet du fornærmede?

– Veldig veldig redd.

– Hvorfor stoppet dere ikke?

– Aner ikke. Har ikke peiling. Jeg hadde panikk. Jeg bare slo og slo og slo, sa 23-åringen.

– Vi sa mye rart for å skremme ham til å innrømme at han hadde tystet. Vi ville ikke drepe, bare skremme. Da han til slutt sa «OK bare drep meg», slo vi ikke mer.

​Kvinnen hadde en mer selektiv hukommelse. Hun husket lite av volden, men hadde klare minner om at hun hjalp offeret opp av fryseboksen, og at hun ga ham en flaske cola som hun selv hadde spart for å døyve bakrusen dagen etter.

Vold og trusler mot politiet

Tiltalen mot 23-åringen omfatter flere andre punkter om vold, trusler og drapstrusler mot både fengselsbetjenter og politifolk. Han er også tiltalt for besittelse og bruk av narkotika.

Tiltalen er så omfattende at statsadvokaten har varslet at det kan bli aktuelt å kreve forvaring. Forsvareren hans mener derimot at rettssaken har vært en kraftig vekker, og at mannen er i ferd med å legge det krininelle livet bak seg.

– Han er ikke en samfunnsfare lenger, og forvaring vil være en altfor streng straff, sier forsvarer Sidsel Katralen til NRK.