NRK Meny
Normal

– Blir ikke flere sykehusutredninger

Helseminister Bent Høie fikk i dag omvisning på det som skal bli Alta nærsykehus. Beskjeden til kommunepolitikerne er krystallklar.

Bent Høie

BESØK: Bent Høie var på plass på Alta helsesenter for å bli orientert om de nye planene om utbygging til det som skal bli Alta nærsykehus.

Foto: Erik Lieungh

I formiddag ble helseminister Bent Høie (H) orientert om de nye planene til Alta helsesenter, som skal bli til Alta nærsykehus.

I første omgang skal det brukes 330 millioner kroner for å bygge forprosjektet. Da skal det bygges på 5785 kvadratmeter og oppgraderes i 1000 av de eksisterende kvadratmetrene.

Ministeren selv var fornøyd med det han ble presentert.

– Dette er en flott utvikling av sykehustilbudet til Alta-regionen. Befolkningen får dekket 80-85 prosent, sier ministeren.

Bent Høie

LYTTET: Bent Høie studerer planene for utbyggingen av Alta nærsykehus.

Foto: Erik Lieungh

Går god for prosjektet

Alta nærsykehus skal i første rekke betjene pasienter i kommunene Alta, Kautokeino og Loppa og vil være tilgjengelig for pasienter i resten av Finnmark gjennom ordningen «Fritt sykehusvalg». Direktør i Helse Finnmark Torbjørn Aas mener også det nye tilbudet blir godt nok for befolkningen.

– De vanligste tingene tilbys i Alta, så får de vanskeligste tingene gjøres ved sykehusene på regionnivå, altså UNN, sier Aas.

– Hvordan blir fødselstilbudet?

– Finnmarkssykehuset overtar fødestua som Alta kommune driver i dag. De ansatte vil da komme inn under kompetanseplanen til Finnmarkssykehuset og bli en del av fødestua her. Vi ønsker også å øke antallet fødsler i Alta.

– Legger dere til ekstra ressurser da?

– Ja, vi skal kunne håndtere en økning på fødsler i Alta. Om det ender med å øke antall ansatte vet vi ikke i dag, sier han.

Hoksrud på helsesenteret

LYTTET OGSÅ: Stortingsrepresentant Bård Hoksrud fikk tidligere denne måneden en omvisning på helsesenteret i Alta sammen med andre Frp-ere, blant dem fylkesleder Ronny Berg og fylkesordførerkandidat Bengt Rune Strifeldt. Også Jan-Henrik Fredriksen, stortingsrepresentant fra Finnmark Frp var med.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Ønsker konsekvensutredning

Et samlet kommunestyre i Alta ønsker en konsekvensutredning for sykehusutbyggingen i Vest-Finnmark.

Og tidligere denne måneden var FrPs stortingsrepresentant Bård Hoksrud på plass for en lignende omvisning. Han var klar på at de åpnet for å flytte sykehuset til Alta fra Hammerfest, hvis en faglig begrunnelse rettferdiggjorde dette.

Etter presentasjonen i dag, gjentok helseminister Bent Høie at diskusjonen om et sykehus i Alta nå måtte legges død.

– Det er ikke kommunestyret i Alta som bestemmer dette. Det er jeg og Helse Nord. Jeg mener det er gjort nok utredninger. Nå skal vi komme i gang med å utvikle sykehuset i Alta. Det skal være en konsekvensutredning i forkant av investeringer i Hammerfest, men den skal ikke handle om å flytte sykehuset til Alta. Den bykampen ødelegger bare.

Fornøyd med nærsykehuset

Høyres ordførerkandidat Ivar Pettersen sier han er fornøyd med det nye nærsykehuset.

– Det er en enorm stor utvikling som vi kanskje ikke har kommunisert ut på en god måte. Dette kommer til å være et kjempeløft for Altas befolkning og omliggende kommuner, sier han.

– Men betyr det at sykehusdebatten er over for Alta Høyre da?

– Vi snakker ikke om sykehus men om helsetjenester. Det skal vi fortsatt kjempe for til vi har de tjenestene som er naturlig for dette området. Innholdet er det viktigste, og dette prosjektet blir veldig bra, sier han.