– Blåøyde som vi er her oppe, tror vi at freden vil vare i 1000 år

– Det er naivt å bygge ned Forsvaret i nord, sier tidligere ordfører i Porsanger kommune, Bjørn Søderholm. Han støtter utspillet fra lederen av Norges offisersforbund, Egil André Aas, om å ruste opp i Finnmark.

Forsvarsøvelse i Finnmark

Soldater fra 2. bataljon innsettes med Bell 412 helikoptre, tilhørende 339 Skvadron i Luftforsvaret, under øvelse Joint Viking 2015 i Finnmark

Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB scanpix

Bjørn Søderholm

Bjørn Søderholm mener det er naivt å bygge ned Forsvaret.

Foto: Inger Elin Utsi / NRK

– Vi skal være glad for at freden kom – noe den gjorde med Gorbatsjov. Men blåøyde som vi er her oppe, tror vi at freden vil vare i 1000 år, sier Bjørn Søderholm tidligere ordfører (H) i Porsanger.

– Ting kan endres veldig fort – noe vi nå har sett et eksempel på, sier han.

– Putin har appetitt

Søderholm mener det er naivt å bygge ned Forsvaret i Nord-Norge, og er med det enig med lederen i Norges offisersforbund, Egil André Aas, som sier at Forsvaret – slik det er i dag – ikke er i stand til å forsvare Finnmark:

Aas maner til mer personell og tyngre våpen til Finnmark for å styrke tilstedeværelsen i fylket dette applauderer Søderholm.

– Forsvaret er ikke i stand til å forsvare Finnmark, i alle fall ikke ifra Finnmark. Nå har vi Putin over grensa, og vi aldri har hatt av tilsvarende type i ledelsen i Russland. Han har vist en viss appettitt på andre enn sitt eget område, og det forbauser meg ikke om han også synes det vil smake godt med litt Øst-Finnmark, sier Søderholm.

Forsvaret: – Kan ikke forsvare Norge fra stormakter

I 1991 var det det omlag 1500 mann stasjonert på Garnison Porsanger. Nå er det under 200 mann igjen.

Derfor ønsker altså Søderholm at Finnmark rustees opp, men forsvarssjef, admiral Haakon Bruun-Hanssen, sier at Forsvaret ser annerledes på det:

– Vi ser ikke på Russland som noen trussel, noe som betyr at det ikke er noe grunnlag for noen umiddelbar frykt, sier han.

På spørsmål om Forsvaret er i stand til å forsvare Finnmark, svarer forsvarssjefen:

– Hele forsvaret og forsvarskonseptet vårt, er basert på at forsvaret av Norge skjer innenfor rammene av NATO-alliansen. Som stat er vi liten og har et lavt befolkningsgrunnlag. Rent militært vil vi ikke være i stand til å forsvare oss mot stormakter, det vil vi kun gjøre i allianse. Det gjelder ikke bare for Troms og Finnmark, det gjelder for hele landet.