– Beredskapen er for dårlig

Etter at politiet brukte seks timer på å komme til en dødsulykke, reagerer Politiets Fellesforbund Finnmark sterkt.

Bjørn Tharaldsen, nestleder i Politiets Fellesforbund Finnmark.

Bjørn Tharaldsen, nestleder i Politiets Fellesforbund Finnmark mener politiets lange responstid i Finnmark skyldes den nye nærpolitireformen.

Foto: Politiets fellesforbund

– Det viser at beredskapen vi har i Finnmark er for dårlig. Vi klarer ikke å komme tidsnok ut og det er for dårlig, sier nestleder i Politiets Fellesforbund Finnmark, Bjørn Tharaldsen.

– Gjør meg skremt

Tharaldsen reagerer spesielt på uttalelsene til fungerende politimester Morten Daae, som snakket med NRK torsdag. Da sa Daae blant annet at det ikke var noe for politiet å gjøre ved ulykkesstedet.

– Det er tragisk og det gjør meg skremt. Politifaglig så skal vi være på stedet. Det gikk et liv der og man vet ikke hva som har skjedd. Jo lengre tid man er unna hendelsen, jo verre blir det etterforske, sier Tharaldsen.

Tharaldsen henviser til politireformen som sier at mennesker skal ha nærhet til politiet. Han mener alle i Finnmark burde føle at de har det.

Fungerende politimester i Finnmark, Morten Daae.

Fungerende politimester i Finnmark, Morten Daae, sier fylkets størrelse gir utfordringer for politiets tilstedeværelse.

Foto: Allan Klo / NRK

– Fikk ikke betydning for etterforskningen

At politiet brukte seks timer til Rolvsøy i Måsøy kommune fikk ikke betydning for etterforskningen mener fungerende politimester Morten Daae.

– Det tok seks timer, det er klart det er langt og man kan kanskje si at det er for langt. Det som er tilfellet her er at vi har et åsted som er trygt. Om vi i dette tilfellet kom etter fire-, to- eller seks timer, hadde sånn sett ikke noe betydningen for etterforskningen av denne konkrete saken, sier Daae.

Han legger også til at størrelsen på landets nordligste fylke gjør det vanskelig å være til stede over alt.

– Vi er nødt til å gjøre prioriteringer fra vår side og det vil si at det kan ta tid før vi kommer til enkelte deler av Finnmark, sier han.

Frykter det blir en trend

Tharaldsen mener Nærpolitireformen som ble iverksatt sist sommer, så langt har gjort det verre for politiet i Finnmark.

Bilulykke på Rolvsøy

Det tok seks timer for politiet å nå dødsulykken på Rolvsøy. En mann omkom i ulykken.

Foto: Politiet

Vi ser flere tilfeller med unødvendig lang responstid på grunn av vaktsamarbeid på tvers av kontorer, distrikter og kommuner, sier Tharaldsen.

Han mener beredskapen må styrkes med kortsiktige og langsiktige tiltak, der de kortsiktige tiltakene kunne vært å få på plass flere vaktmannskaper og ferievikarer. Han sier det slettes ikke hadde vært umulig, men at den dårlige økonomien hindrer det.

– Det hele er et resultat av den dårlige økonomien i politidistriktene.

politireform

Bjørn Tharaldsen i Politiets Fellesforbund Finnmark, sier reformen gir belastning til kollegaer og NAV.

Foto: NRK

Jobber med organiseringen

Morten Daae sier innføringen av nærpolitireformen ikke er ferdig.

– Vi skal sette i gang møter med kommunene i august og så vil vi der jobbe fram mot organiseringen av politiet i Finnmark utover høsten og tidlig neste år. Det er litt for tidlig å begynne å forgripe hvordan politiet i Finnmark vil være når vi er ferdig med nærpolitireformen, sier Daae.