– Bemerket seg med å blande moderne elektronisk musikk med joik

Nord-Norges største musikkstipend, Arctic Talent 2015, tildeles Elle Márjá Eira.

Elle Márjá Eira

FÅR PRIS: Elle Márjá Eira er årets vinner av musikkstipendet Arctic Talent. Stipendet overrekkes under Varangerfestivalen.

Foto: Johan Mathis Gaup / Pressebilde

For andre år på rad deler Varangerfestivalen og Eni Norge ut musikkstipendet Arctic Talent.

Prisen går i år til Elle Márjá Eira fra Kautokeino, som har bemerket seg med å blande moderne elektronisk musikk med elementer av tradisjonell joik og folkemusikk, det melder Varangerfestivalen i dag.

Vil ut i verden

– Vi er utrolig takknemlig og ydmyk for at juryen valgte oss! Giitu. Jeg er veldig ambisiøs og gleder meg til å komme i gang og er lykkelig for å ha fått sjansen. Jeg har management med Jon Marius Aareskjold, Anneli Drecker og Gabriel McNair, som skal hjelpe oss til å ta oss ut i verden, sier Elle Márjá Eira i pressemeldingen fra Varangerfestivalen.

Stipendet som følger med prisen er på 400.000 kroner, skal benyttes til lanseringsaktiviteter over ett år fra tildelingstidspunkt. Prisen deles ut av Goliat-lisensen ved Eni Norge.

– Stort potensial

Arctic Talent tildeles yngre arktiske artister med særlig stort potensial for kunstnerisk og kommersielt gjennomslag. Prisen har som formål å være et springbrett til nasjonal og/eller internasjonal lansering.

– Elle Márjá Eira er en stor kunstner, en unik låtskriver og en sceneartist utenom det vanlige. Hennes sjangeroverskridende talent representer noe av det ypperste samisk kultur har å by på. Få artister evner å formidle et særegent, arktisk utrykk på en måte som også vil kunne nå ut til et internasjonalt publikum, slik Elle Mårjå Eira gjør, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Eni Norge, Andreas Wulff, som har sittet i juryen som har kåret Eira som vinner av musikkstipendet.

Prisen deles ut på Varangerfestivalens åpningsdag, og festivalsjef Maria Utsi har stor tro årets vinner.

– Elle Márjá Eira kommer til å bli den neste store samiske artisten med internasjonalt gjennombrudd. Kombinasjonen av musikalsk genuinitet forankra i samisk tradisjon og kommersiell teft er en sjelden vare. Stipender av denne størrelse kan gi artister med potensial det nødvendige dyttet ut i verden, sier Utsi i pressemeldingen.