– Barnet og foreldrene har det bra

Barnet og foreldrene føler seg godt ivaretatt av både kommunen og politiet, etter at en mann tirsdag ble siktet for overgrep. Det forteller familiens bistandsadvokat.

Barnehuset Tromsø

Politiet i Alta har pågrepet en barnehageansatt mann siktet for seksuelt overgrep mot ett barn.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Barnet har taklet dette på en veldig ok måte. Det skyldes nok at foreldrene har vært flinke, sier familiens bistandsadvokat Andreas Hegg.

Han sier det er vanskelig å sette seg inn i hva familien går igjennom nå.

– Jeg tror foreldre vil reagere forskjellig. Man tenker først og fremst på hvordan barnet har det, og i denne saken ser det ut til at barnet har det etter forholdene bra, sier Hegg.

– Viktig å få en avklaring

Foreldrene tok først kontakt med bistandsadvokaten, som deretter tok kontakt med politiet.

– Etter at jeg varslet politiet så reagerte de umiddelbart og fikk påfølgende dag gjennomført avhør av barnet på Barnehuset i Tromsø. I tillegg ble siktede pågrepet, sier Hegg.

Advokat Andreas Hegg

Andreas Hegg er familiens bistandsadvokat i saken. Det er han som varslet saken til politiet.

Foto: Privat

Advokaten har ingenting å utsette på politiets arbeid, men mener det er viktig at politiet nå finner ut hva som har skjedd.

– Av hensyn til familien, andre i barnehagen og ikke minst den siktede, er det viktig at de får en avklaring i hva som har skjedd, sier Hegg.

Familien føler seg ivaretatt

Bistandsadvokaten mener Barnehuset i Tromsø har gjort en god jobb i oppfølgingen og veiledningen av foreldrene.

– Barnehuset i samarbeid med politiet og ikke minst Alta kommune ser ut til å ha fulgt opp raskt og på en veldig bra måte, sier Hegg som sier familien føler seg ivaretatt.

Daglig leder i Barnehuset i Troms, Ståle Luther, sier de har gått igjennom erfaringer fra tidligere saker.

Ståle Luther

Daglig leder på barnehuset Tromsø, Ståle Luther.

Foto: Petter Strøm / NRK

En mann i 30-årene ble i januar dømt for overgrep mot 15 barn i en barnehage i Tromsø.

Mannen anket dommen, men Høyesterett nektet å behandle anken, og dermed ble anken stående.

– Rutinene våre er først og fremst å gå igjennom erfaringer fra tidligere saker som har vært omfattende, sier Luther.

Setter preg på lokalsamfunnet

Han mener erfaringene de har opparbeidet seg siden startet i 2009 har gjort de mer rustet i møte med overgrepssaker i dag.

– For hver gang vi har vært involvert i en stor sak lærer vi av det som gikk bra og det vi kan gjøre bedre. Slik er vi i stand til å gjøre en bedre jobb for hver gang vi kommer i vanskelige og omfattende saker, forklarer Luther.

Rådmann i Alta kommune, Bjørn-Atle Hansen, sier de til nå har hatt fokus på å ivareta de som er direkte berørt av saken, og barnehageavdelingen hvor den siktede har jobbet.

– Det er en kjempe ubehagelig situasjon og trasig for kommunen og Altasamfunnet. Det setter sitt preg på de som jobber i barnehagene og på store deler av lokalsamfunnet i Alta, sier rådmannen.

Pressekonferanse

PRESSEKONFERANSE: Fra venstre: Etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen, Alta-lensmann Svein Tore Nilsen, ordfører Monica Nielsen, rådmann Bjørn-Atle Hansen og oppvekstleder Mads Stian Hansen.

Foto: Robin Mortensen/NRK