NRK Meny
Normal

– Barnehager mangler kunnskap om overgrep

Det til tross for at antall anmeldelser av seksuelle overgrep øker jevnt. Private Barnehagers Landsforbund etterlyser bedre kunnskap om seksuelle overgrep i norske barnehager.

Illustrasjonsbilde av barn i barnehage

TRAGEDIE: Alta ble denne uken rystet av overgrepssaken der en barnehageansatt er siktet for overgrep mot ett av barnehagens barn.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Vi ser at det til enhver tid er en sak under etterforskning som gjelder overgrep der barnehageansatte er involvert uten at vi har nok kunnskap, sier Arild Olsen som er leder for Private Barnehagers Landsforbund.

Han mener det er alvorlig at denne kunnskapen ikke er på plass i norske barnehager.

– Det gjør at unger som blir utsatt for overgrep kanskje ikke oppdages eller at det oppdages for sent. Ethvert tilfelle er et tilfelle for mye, sier Olsen.

Overgripere har hatt stor tillit

Tirsdag ble det kjent at en mann i 40-årene i Alta er siktet av politiet for overgrep mot ett barn. Det var barnets foreldre som tok kontakt med politiet.

Økonomisjekk barnehage

MANGLER KUNNSKAP: Leder for Private Barnehagers Forbund, Arild Olsen, mener norske barnehager mangler kunnskap for å avdekke og forhindre overgrep.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Mannen har jobbet i både kommunale og private barnehager i løpet av de siste 14 årene. Politiet har bekreftet at det er gjort beslag hjemme hos mannen, men han erkjenner ikke straffskyld.

Olsen mener det ikke er gjort nok forskning om hva som kjenner slike overgrep i barnehager.

– Noen har jobbet lenge i barnehagen mens andre har jobbet kortere. Det er normalt personer som har hatt stor tillit i barnehagen, i alle fall de som er blitt dømt.

Olsen forteller at overgripere ofte er godt likt av barn, foreldre og ansatte, og at de også har hatt et godt omdømme i lokalmiljøet.

– Derfor er det ekstremt viktig at barnehagene har kompetanse på å avdekke når unger misbrukes av ansatte, mener Olsen.

Mangler oversikt

Overgrepstiltalen i Alta er bare en av 427 lignende påstander Politidirektoratet det siste året har registrert om seksuelle overgrep mot norske barn under 14 år.

Kripos har i dag ingen oversikt over hvor mange av disse sakene som er fra en barnehage.

Det kommer fram av en rapport fra Kripos i september som viser at antall anmeldte seksuelle overgrep mot barn under 14 år har økt siden 2013.

Pressekonferanse

PÅ JOBB: Etterforskningsleder, Svein Erling Mikalsen (t.v.), fortalte under en pressekonferanse på onsdag at den siktede var på jobb i barnehagen i Alta da overgrepet skal ha skjedd.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Olsen tror ikke det finnes et enkelttiltak som kan forhindre overgrep. Han etterlyser mer utdanning.

– Myndigheten burde tilrettelegge for at alle barnehager får mulighet og ressurser til å utdanne personer med spesialkompetanse på dette feltet, sier han.

Han mener også at barnehager til enhver tid skal kunne dokumentere at de har denne type kompetanse.

Overgrepet skjedde i barnehagen

Etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen sier at overgrepet i Alta skal ha skjedd i barnehagen.

Oppvekstleder Mads Stian Hansen

STERKE REAKSJONER: Oppvekstsjef i Alta kommune, Mads Stian Hansen, mottok sterke reaksjoner fra foreldrene i barnehagen overgrepet skal ha skjedd.

Foto: Robin Mortensen / NRK

– Mannen var på jobb i den aktuelle barnehagen når han ble pågrepet. Siktede stiller seg uforstående til siktelsen, sier Mikalsen.

Politiet utelukker ikke at flere overgrepstilfeller kan dukke opp underveis i etterforskningen.

Foreldrene i barnehagen i Alta ble informert om hva som skal ha skjedd i et eget møte med kommunen. Oppvekstsjef i Alta, Mats Stian Hansen, fikk ulike reaksjoner:

– Det er preget av sjokk, noen blir lei seg, og noen blir selvfølgelig sint. Det er normalt å reagere sånn i en slik situasjon, forteller Hansen.