– Åpen kirke og inngangsbillett er ingen motsetning

I Nordkapp vegrer kirka seg for å sko seg på turistene, men i Alta nyter de godt av inngangspengene til Nordlyskatedralen. – I fjor tjente vi nesten en million på turistbesøk sier kirkevergen.

Nordlyskatedralen Alta

TAR INNGANGSPENGER: Fungerene biskopen i Nord-Hålogaland bispedømme sier det er opp til den enkelte meninghet om de vil ta inngangsbillett. I Nordlyskatedralen i Alta må du ut med 40 kroner for å komme inn og se.

Foto: Sunniva Sollied Møller

– Vi vet at noen kirker har veldig mye besøk av turister, som medfører økt slitasje, og økte utgifter, sierfungerende biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Hans Erik Schjøth.

– Da er det anledning til å enten ta en liten billett, eller be om en gave, sier han.

Tjener godt i Alta, vegrer seg mot betaling i Honnigsvåg

– En av forutsetningene for å bygge Nordlyskatedralen var at vi skulle ta inngangspenger, slik at vi har inntekter til drift, forteller kirkeverge i Alta, Gunnar Tangvik.

Nordlyskatedralen, som stod ferdig i januar 2013, kosta i overkant av 120 millionar å bygge.

Gunnar Tangvik

Kirkeverge i Alta, Gunnar Tangvik, sier at de aller fleste er vant med at kirker tar inngangspenger.

Foto: Kai-Erik Bull / NRK

Siden februar 2013 har det kostet penger å besøke katedralen. For 40 kroner kan du se deg rundt i bygget på egenhånd. For en noe større sum følger en guide deg rundt.

Kirka i Honningsvåg ble bygget i 1885 og er for lengst nedbetalt, men menigheten sliter med vedlikeholdskostnader knyttet til et økende antall turister som vil besøke bygget.

30-40 000 besøkende er årlig innom Honningsvåg kirke, og kirkeverge Jürgen Noack har bedt turistnæringa om hjelp uten hell. Han vil ikke åpne for inngangspenger i kirka, og sier kirka skal være åpen for alle.

Honningsvåg kirke

I Honningsvåg kirke ønsker menigheten å ha en gratis åpen kirke for alle.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Hovedregel at kirka skal være gratis

– Hovedregelen er at det skal være gratis å gå i kirka, det skal være gratis å gå i gudstjeneste, sier fungerende biskop i Schjøth.

Biskopen vil likevel ikke gå imot inngangspenger i kirkene.

Schjøth roser initiativet kirka i Honningsvåg har tatt, ved å gå i dialog med andre aktører som kan dele utgiftene. Han vil likevel råde menigheten i Honningsvåg å vurdere inngangspenger.

– De kan se litt til hvordan man gjør det i Tromsø og Alta. I Tromsø så har du Ishavskatedralen, og der har meningheten inntekt fra alle turistene som besøker kirka. Det samme gjelder Alta, sier den fungerende biskopen.

– Kommer ikke inngangspenger i konflikt med prinsippet om en åpen kirke?

– Det er noe som kan kombineres. Man må på det lokale stedet finne en løsning som fungerer. En frivillig billett er også noe som kan vurderes, sier Schjøth.

Blitt mer og mer vanlig med inngangspenger

Den fungerende biskopen viser til Sør-Europa, der inngangspenger eller oppmoding om en frivillig gave, er helt vanlig.

– I europeisk sammenheng er dette ikke uvanlig, sier Schjøth.

Den opplevelsen deler kirkevergen i Alta.

– De fleste som kommer til Nordlyskatedralen sier ingeting på at vi tar inngangspenger. Det er blitt så vanlig, sier Tangvik.

– Men noen er det som stusser på det, legger han til.