Hopp til innhold

– Altfor lett å snylte på studentvelferden

– Det er et problem at mange i dag benytter seg av studentgodene uten å egentlig ha krav på dem. Det mener tidligere student og tidligere nettredaktør i Universitas, Markus Slettholm.

Illustrasjonbildet

ILLUSTRASJON: – De fleste studenter kjenner han, eller hun som bare har lyst på litt billigere billett på T-banen, eller betaler semesteravgiften kun for å få billigere kulturtilbud. Det sier tidligere student og tidligere nettredaktør i Universitas, Markus Slettholm.

Foto: Maiken Amanda Brennås / NRK

Slettholm mener frynsegodestudenter blant annet fører til lange køer hos legene i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, og lang ventetid på studentbolig.

Det var studentavisen Universitas som først omtalte problematikken. Avisa har snakket med kilder som forteller at de benytter seg av studentgodene, selv om de ikke har planer om å fullføre studiene.

– Problemet med dette er at velferdsgodene blir mindre for dem som faktisk betaler semesteravgiften, sier tidligere student og tidligere nettredaktør i Universitas, Markus Slettholm.

Markus Slettholm

– Selvfølgelig er jeg enig i at det ville vært kjipt å betale så mye i semesteret, men det er også kjipt å betale NRK-lisens, eller skatt, sier tidligere nettredaktør og student, Markus Slettholm

Foto: Adrian Nielsen / Universitas

– Provoserende

Tall fra Universitetet i Oslo viser at 3.067 personer med minst en bachelorgrad fra før, som var meldt opp til videre studier, ikke avla noen studiepoeng vårsemesteret 2017.

Ved Universitetet i Tromsø var det 1.046 personer som hadde studierett mellom 1. februar og 15. mai 2017. De hadde en grad som var bachelor, eller mer og manglet resultater, forteller avdelingsdirektør ved UiT Heidi Adolfen.

Selv om det kan virke som om dette er et mer utbredt problem i de store byene, enn i distriktene, finner man frynsegodestudenter over hele landet. Student ved Norges arktiske universitet i Alta, Grete Kaisa Olsen, synes det er provoserende at noen utnytter systemet.

– Her gjør vi det vi kan for å overleve med den økonomien vi har, så skal andre komme å ødelegge. Det er ikke greit, sier Olsen.

Som alenemor og student er det ikke alltid lett å få det til å gå rundt økonomisk. Olsen setter pris på rabattene hun får som student.

Grete Kaisa olsen

Student ved Norges arktiske universitet i Alta, Grete Kaisa Olsen blir provosert av at systemet utnyttes, og synes ikke noe om at noen benytter seg av studentgodene uten å være student.

Foto: Maiken Amanda Brennås / NRK

Øke semesteravgiften

Tidligere student og nettredaktør i Universitas, Markus Slettholm mener en god løsning er å øke semesteravgiften drastisk.

– Jeg mener semesteravgiften burde øke til for eksempel 3.000 kroner. Vi må gjøre det vanskeligere å snylte, med viten og vilje, sier Slettholm.

Med dette har han tatt utgangspunkt i hvor mye frynsegodestudentene kan spare på å ha studentkort. I dag ligger semesteravgiften på mellom 600 og 800 kroner.

Opptar studieplasser

– Det er jo mange grunner til at studenter som er meldt opp til fag ender opp med å ikke avlegge eksamen, sier leder i velferdstinget i Oslo og Akershus, Elisabeth Holien.

Hun har ikke oversikt over omfanget, men viser også til saker Universitas har skrevet tidligere, som gir oss noen faktiske eksempler på at dette skjer.

– Dette kan føre til at man opptar studieplasser for noen som har intensjon om å ta faget, og avlegge eksamen, sier hun.

Holien sier at det vil være veldig uheldig om det er konsekvensen andre må ta for deg, fordi du utnytter systemet.

Leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, Elisabeth Holien

– Det finnes langt bedre måter å uttrykke sin misnøye på enn ved å utnytte systemet på bekostning av andre. Vi er nødt til å kunne ha den tilliten, sier leder i Velferdstinget, Elisabeth Holien

Foto: Pressebildet