– Alta burde minimum ta imot 140 flyktninger

På svært kort varsel kom tre fulle busser med syriske flyktninger til Hammerfest i natt. Nå mener fylkespolitikere at Alta burde gjøre det samme.

Flyktninger i Hammerfest

Det ble litt ventetid for noen av de syriske flyktningene i dag på kultursenteret i Hammerfest. Familier med små barn ble fraktet til hotell med det samme, mens resten måtte vente til rom sto klare.

Foto: Jan Harald Tomassen

144 syriske flyktninger ankom i natt Hammerfest, der de foreløpig er blitt stasjonert på kultursenteret.

Nå mener flere at fylkets største by, Alta, burde ta imot minst like mange.

– Det er det plass til i Alta, sier Arbeiderpartiets Ronny Wilhelmsen i Fylkestinget.

– Var aldri noe alternativ

Klokken 02.00 natt til onsdag kom telefonen – nå var 144 mennesker på vei. Transittmottaket i Hammerfest sto da foreløpig ikke klart, og på to timer klargjorde kommunen Arktisk Kultursenter som et foreløpig mottakssted.

Alf E. Jakobsen

Ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest mener det måtte gjøre sitt for å hjelpe på den pressa situasjonen som nå er i Sør-Varanger. Der kommer rundt hundre flyktninger over grensa daglig.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Videre skal de få bo på Statoil sin boligrigg, som skal fungere som et transittmottak fremover.

– Det første vi gjorde var å få sjekka inn de med barn på hotell, her er rundt 30 barn i ulike aldre, mens de andre har måtte vente litt på kulturhuset, sier ordfører Alf E. Jakobsen.

Arktisk Kultursenter

Ventetid på Arktisk Kultursenter i Hammerfest før veien gikk videre til hotell. Videre skal det åpnes et transittmottak på en Statoil-rigg.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Ordføreren innrømmer at de ikke var klare til å ta imot flyktningene. Det var nemlig kun timer etter de avgjorde at de skulle opprette mottak, at 144 asylsøkere plutselig var på plass.

– Vi var egentlig ikke forberedt i det hele tatt. Vi hadde et hastemøte i formannskapet i går, så vi var ikke forberedt noe særlig, men det har gått bra.

Kommunen ønsker å avhjelpe den pressa situasjonen Sør-Varanger opplever, hvor det kommer rundt 100 flyktninger over grensa hver dag.

– Følelsene settes jo i sving når du ser barn som har måtte forlatt det de hadde. Da føler jeg at vi har en plikt til å stille opp, sier Jakobsen.

Mottak i Hammerfest

De voksne som kom til Hammerfest uten barn, måtte vente ut over dagen før de ble sjekket inn på hotell. Det var plassert ut stoler, bord og saccosekker som kunne brukes til å slappe av på imens.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Dette burde Alta også gjøre

Arbeiderpartiets Ronny Wilhelmsen i Fylkestinget mener Alta bør følge eksempelet til Hammerfest og ta imot flyktninger.

Ronny Wilhelmsen

Arbeiderpartiets Ronny Wilhelmsen i Fylkestinget mener Alta nå må trø til i flyktningkrisen.

Foto: Arbeiderpartiet

– Nå ser man at Hammerfest har tatt imot flyktninger, det må jeg bare berømme Hammerfest og ordføreren for. At man gjør noe slikt på så kort varsel. Jeg synes også vi i Alta burde gjøre det samme, og det burde være minimum 140, her må vi snakke om et mye større tall, sier Wilhelmsen.

Det er uenighet blant politikerne i Alta om man skal ta imot flyktninger. Venstre og SV har sagt seg positive, mens Alta Arbeiderparti vil først i kommunestyret mandag 19. oktober fremme forslag om at det kan etableres et transittmottak.

Alta Høyre har derimot gått så langt at de har kontaktet Finnmarkssykehuset for å kunne bruke Jansnes i Talvik som et mottak.

Wilhelmsen mener derimot noe må gjøres nå, og at det er god plass i Alta.

– Vi har en beredskapshall, en fjellhall, i Alta også. Riktig nok er det til tider litt kaldt der, men der er plass til mange mennesker.

– De menneskene må vi hjelpe, de er både sulten og trenger ly, sier Wilhelmsen.