NRK Meny
Normal

– Å bruke et vikarbyrå er som å bruke et dyrt kredittkort

Det er ikke lønnsomt for norske kommuner å ta i bruk vikarbyråer. De bør holde seg til kommunale foretak, mener Fagforbundet i Finnmark.

Nei til EU-konferanse i Alta

Kristoffer Tandberg, leder av samfunnspolitisk utvalg i Fagforbundet i Finnmark, og Synnøve Thomassen, fylkesleder i Finnmark Nei til EU, her under fredagens konferanse i Alta.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Du kan se på det å bruke vikarbyråer som å bruke et kjempedyrt kredittkort, mener Kristoffer Tandberg, leder av samfunnspolitisk utvalg i Fagforbundet i Finnmark.

– I noen situasjoner, som når kjøleskapet ditt ryker og du må ha et nytt på dagen, så er det nok lurt. Men dette er dyrt. Mye dyrere for kommuner enn å ha egne ansatte og egne løsninger, sier han.

Mange norske kommuner legger tjenester ut på anbud for blant annet vikarbyråer og andre private aktører.

Fagforbundet og Nei til EU Finnmark arrangerte fredag en dagskonferanse i Alta med tittelen «EØS og arbeidslivet». Her var det høy temperatur i rommet.

Privat vask i Alta

Nielsen_Pedersen

Altas koalisjon fra høsten 2015 med ordfører Monica Nielsen og varaordfører Anita Håkegård Pedersen.

Foto: Gyda Katrine Hesla/NRK

Blant dem som var til stede, var Synnøve Thomassen, som fylkesleder i Finnmark Nei til EU.

– For eksempel kan en kommune som Alta like gjerne drive vikarformidling i kommunal regi. Hvorfor skal man overlate det til vikarbyråer og private som driver primært for profitt, sier hun til NRK.

Og nettopp i Alta, da byen hadde et borgerlig styre, så valgte man å konkurranseutsette vasketjenestene i to kommunale bygg, blant annet rådhuset. Oppdragene gikk vel å merke ikke til vikarbyråer, men til andre private aktører.

Men så, etter at byen i fjor fikk en rødgrønn koalisjon, valgte det nye kommunestyret å la disse byggene vaskes av et kommunalt foretak.

– Det var ikke mye å spare på regnestykket, slik det var tenkt da man valgte den løsningen. Vi ønsker heller å ta vare på arbeidstagerne slik at de får gode arbeidsbetingelser i tillegg, sier varaordfører i Alta, SVs Anita Håkegård Pedersen.

Laila Davidsen

Laila Davidsen (H) var ordfører i Alta frem til 2015.

Foto: Marte Lindi/NRK

Men dette synet deles ikke av tidligere ordfører i Alta, Høyres Laila Davidsen.

– Den evalueringen som ble gjort på de bygningene som ble konkurranseutsatt viste at man sparte penger, og det ble gjennomført veldig god vasking, sier hun.

Støtter venstresiden

På konferansen i Alta er det ikke overraskende venstresidens syn som vinner mest gehør fra fagforbundets Kristoffer Tandberg.

– Man må nesten spørre den enkelte kommune hvorfor de bruker vikarbyråer, fordi det er politiske løsninger de tar lokalt. Men jeg skulle likt å se den kommunen som kan vise at det har lønt seg for dem å bruke vikarer i stedet for å ha egne ansatte.