70-åring bygget vei for hånd

Med hakke, spade og hjelp fra brødrene har Olaug (70) brukt tre år på å bygge veien som kommunen skulle lage. Men nå er kommunen misfornøyd med at de ikke søkte om lov.

Grusvei i Kvalfjord

RESULTATET: Slik ser det ut i Kvalfjord etter at tre pensjonister har bygget vei med enkle midler. (Video: Tor Harry Mikkelsen)

Eiendommen til 70 år gamle Olaug Marie Mikkelsen ligger i Løvlia, rundt 400 meter fra fergekaia i Kvalfjord på Stjernøya i Vest-Finnmark. For å komme seg til kaia og butikkene måtte de enten ta båt eller gå langs den smale sauestien.

Den var dekket av store steiner etter at kommunen hadde sprengt berget – nettopp for å få laget vei.

Etter sprengningen ble det imidlertid stille. Pengene tok slutt, og siden har prosjektet blir lagt på is av kommunen.

Har jobbet i tre år

Olaug Marie Mikkelsen

Olaug Mikkelsen har blitt sprek av å flytte tonnevis av stein for hånd.

Foto: Ann Kristin Mikkelsen

Men Olaug er fast bestemt på å få bo i Løvlia, og da ble det bare å ta spadene og trillebårene fatt.

– Det var veldig tungt til å begynne med, men så bygger man jo opp styrke etter hvert. Det har nesten vært et helsetiltak. Styrketrening må man ha, selv gamle folk, ler hun.

Olaug og to brødre – alle pensjonister – begynte arbeidet for tre år siden, men kom ikke skikkelig i gang før i fjor.

Med spade, spett, kjettingtaljer og boremaskin har de jobbet for å få orden på veien. De har ikke hatt noen veiledning, alt er gjort selv.

Nå kan de kjøre med firhjuling på veien.

– Det er ennå mye som mangler, men det er en begynnelse, sier Olaug. Neste trinn er å legge toppdekke på veien.

NRK besøkte Olaug for to og et halvt år siden, se reportasjen her:

Går det an å la resultatet av ein fotballkamp som går fleire hundre mil unna påvirke humøret ditt? Tydelegvis... Programleiar Reidar Kjæstad er med på årets fyrste Liverpoolkamp saman med supporter Trond Helge i Bergen.

– Forkastelig

– Vi har ingen andre til hjelp enn oss selv. Om man skulle vente på kommunen så hadde det nok aldri blitt gjort, sier hun.

Jan

Jan Mikkelsen (67) har hjulpet storesøsteren med å bygge 400 meter vei.

Foto: Ann Kristin Mikkelsen

Sønnen Tor Harry Mikkelsen er i likhet med innbyggerne i Kvalfjord imponert over både innsatsen og resultatet. Han syns likevel ikke noe om at de ble nødt til å gjøre jobben selv.

– Akkurat det er helt forkastelig, dette er noe kommunen skulle ha gjort for mange år siden. Det ville ikke tatt mange dagene å gjøre dette med skikkelige maskiner, mens de nå har brukt tre år, sier han.

På eiendommen står et hus og en fjøs med 14 sauer. Begge to er i nokså dårlig forfatning, men det er ikke relevant.

– Mamma vil bo der, det er der hun er hjemme, sier han.

– Ikke søkt om å bygge

Kommunalleder for drift og utbygging i Alta kommune, Bengt Fjellheim, sier at veien ikke ligger inne i dagens arealplan, men at den kan ha vært planlagt i det som var Talvik kommune fram til 1964.

Han sier at de nå vil undersøke saken.

– Alle slike inngrep i naturen skal omsøkes, og sendes ut på høring, før man kan bygge, og det har det ikke vært gjort i Kvalfjord, sier Fjellheim.

Laster kart, vennligst vent...

Kvalfjord ligger på den naturskjønne Stjernøya. Øya ligger ligger mellom Hammerfest og Alta, og Seiland nasjonalpark med høye fjell og isbreer ligger her.