NRK Meny
Normal

380 ansatte får ikke julelønn i år: – Det er skikkelig bedritent gjort

I morgen skulle 380 ansatte ved Sydvaranger Gruve fått julelønning. Den kommer ikke. I stedet kom nyheten i dag om at de har mistet jobbene sine.

Henning Bråten

Klubbleder Henning Bråten i fagforeningen Nordens Klippe sier det er skikkelig bedritent at DNB sikrer sine verdier mens de ansatte ikke får lønna si.

Foto: Silja Arvola

Onsdag formiddag ble det kjent at Sydvaranger Gruve er konkurs.

– Selv om det har ligget i kortene ganske lenge er dette en tung dag, sier tillitsvalgt for de ansatte ved Sydvaranger Gruve Henning Bråten.

De ansatte er veldig skuffa over at DNB slår gruva konkurs akkurat nå. Mange av de ansatte har tomme kontoer. Og i morgen skulle julelønna tikket inn.

– Uten DNBs støtte det siste året hadde vi vært konkurs for lenge siden. Samtidig er det klart at dette er det verst tenkelige tidspunket for oss ansatte at selskapet blir begjært konkurs.

– Bedritent

Konsekvensen er at 380 ansatte nå går en jul i møte uten å vite om de får noen penger.

– Jeg syns det er skikkelig bedritent gjort av banken å sikre sine verdier, men samtidig overlate til hver enkelt ansatt å klare seg over jul uten lønn, sier Bråten.

Even Westerveld

Informasjonsdirektør i DNB Even Westerveld.

Foto: DNB

Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, sier at årsaken til Sydvaranger gikk konkurs er de dårlige jernmalprisene.

– Vi har strukket oss veldig langt i denne saken, mye lenger enn en bak pleier å gjøre. Men så kommer det også til et tidspunkt hvor vi ikke kan strekke oss lenger, og da var det riktig av styret å begjære selskapet konkurs nå, sier Westerveld.

Han benekter imidlertid at selskapet slo seg konkurs i dag for å slippe å betale ut lønn til de ansatte i morgen.

– Jeg skjønner at dette er en kjempetung dag for alle de ansatte, og for alle i Kirkenes, fordi Sydvaranger har vært en viktig bedrift for lokalsamfunnet og næringslivet der. Men dessverre var det ingen andre muligheter for styret i dag enn å begjære selskapet konkurs, sier Westerveld.

Gråtkvalt direktør

Konkurs

Direktør Antony Beckmand i Northern Iron Limited til høyre i bildet, møtte pressen i Kirkenes onsdag.

Foto: Silja Arvola

Onsdag møtte direktør Antony Beckmand i Northern Iron Limited pressen, og fortalte at det de vedvarende lave prisene på jernmalm som er årsaken til konkursen.

Det var en tydelig preget direktør, som gråtkvalt fortale om en tung tid frem mot konkursen.

– Styret har vurdert saken nøye, men har kommet frem til denne ekstremt vanskelige avgjørelsen om at gruva er konkurs, sa Beckmand.

– Det er med et tungt hjertet at vi meddeler dette i dag, fortsatte han.

Beckmand fortalte at de ikke fikk kreditorene DNB og Innovasjon Norge med seg videre.

– DNB og Innovasjon Norge har vært positive til å hjelpe oss, og sammen har vi forsøkt å finne en løsning, men etterhvert som markedet for jernmalm har blitt verre og verre, så ga de beskjed om at de ikke lenger ville være med og støtte drifta, sa Beckmand.

Sydvaranger Gruve konkurs

Onsdag 18. november 2015 kom meldingen om konkurs i selskapet. Her forteller direktøren om konkursen.

Foto: Silja Arvola