21 mister jobben etter millionunderskudd

21 ansatte i Alta mister jobben når konsulentfirmaet Sweco legger ned avdelingskontoret. – Vi er skuffet, men visste at tallene var dårlige, sier verneombud Tommy Framnes-Hansen.

Tommy Framnes-Hansen

Tommy Framnes-Hansen er verneombud i konsulentselskapet Sweco i Alta.

Foto: TORJUS BIRK HOLMSEN / NRK

Sweco er et konsulentselskap retta mot bygg- og anleggsbransjen og er ifølge egne nettsider Europas ledende rådgivende ingeniørselskap, med en årlig omsetning på rundt 15,44 milliarder NOK og 14.500 ansatte.

Men fra 1. februar er det slutt i Alta. De 21 ansatte mister jobben og arbeidsoppgavene skal overføres til avdelingskontoret i Tromsø.

Sweco har i tillegg kontor på følgende steder i Norge: Oslo, Bergen, Bodø, Drammen, Førde, Gjøvik, Hamar, Kristiansand, Lillehammer, Lillestrøm, Mandal, Molde, Narvik, Notodden, Porsgrunn, Sarpsborg, Seljord, Ski, Stavanger, Steinkjer, Stokke, Svalbard, Trondheim og Voss.

Overraska, men optimistisk

Verneombud Tommy Framnes-Hansen sier de ble innkalt til et allmøte tirsdag formiddag der beslutningen ble presentert.

– Naturligvis ble vi både overraska og skuffet, men vi har visst ei stund at tallene ikke har vært så gode, sier Framnes-Hansen.

Ifølge Altaposten har avdelingskontoret slitt med milliontap i flere år.

Verneombudet forteller at de ansatte blir tilbudt sluttpakker.

Tommy Framnes-Hansen

Verneombud Tommy Framnes-Hansen. De 21 ansatte i Sweco i Alta mister jobben sin. Arbeidsoppgavene skal overføres til Tromsø.

Foto: Torjus Birk Holmsen / NRK

Ettertrakta kompetanse

Framnes-Hansen mener dessuten ingeniører i bygg- og anleggsbransjen er ettertrakta.

– Jeg tror derfor det ordner seg for de aller fleste rimelig snart, sier han.

Stemningen på avdelingskontoret er likevel variabel.

– Uansett må vi tenke på kundene våre, og det viktigste vi skal gjøre nå er å overføre de arbeidsoppgavene vi ikke klarer å avslutte til kontoret i Tromsø, forteller han.

Klarte ikke snu trenden

Kommunikasjonssjef Peter Hagen i Sweco sier bakgrunnen for nedleggelsen er store økonomiske tap de siste årene og mangel på muligheter for forbedringer.

– Vi ser at vi har vi ikke klarer å snu trenden tross en rekke tiltak. Dermed har styret valgt å avvikle kontoret, sier Hagen.

Han forklarer at de ansatte har vært klar over situasjonen.

– Men vi har naturligvis forståelse for at nedleggelsen kommer overraskende, og dette er en avgjørelse som styret ganske nylig har besluttet, forklarer han.

Peter Hagen forsikrer at kundene ikke vil bli skadelidende.

– Tromsø-kontoret har allerede hatt ansvaret for Alta-kontoret siden i fjor høst, sier han.

Ifølge kommunikasjonssjefen er det kun Swecos kontor i Alta som har slitt økonomisk, og ikke verken i Tromsø eller i Bodø.

De ansatte som er villige til å flytte vil få tilbud om jobb ved selskapets andre kontorer.