20 år med grensekryssende korsang

Koret Crescendo i Sør-Varanger blir 20 år i år. Det ble feiret med konsert i samfunnshuset i Kirkenes.

Crescendo 20 årskonsert

CRESCENDO. Det startet med fire venninner som likte å synge sammen, og ønsket seg et kor med utradisjonell korsang. Så langt har konseptet vart i 20 år.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Vi var fire venninner i Bjørnevatn som pleid eå synge en del sammen, også ble det foreslått av Lillian Nilsen Håkonsen om ikke vi skulle starte et eget kor. Det hadde vært et tidligere. Vi venninne heiv oss på ideen som vi syns var veldig god, sier Vibeke Mikkelsen. En av de fire venninnene som ønsket et litt annerledes kor.

– Vi skulle være et ungt og friskt pust, ikke tradisjonell korsang men noe nytt, sier Mikkelsen.

Stadig bedre

Mikkelsen mener at det har vært veldig viktig for koret at de fikk rekruttert Sigrid Sæterhaug som dirigent. Hun har lyktes med å gjøre dem stadig bedre, og var veldig fornøyd etter konserten.

Sigrid Sæterhaug

Sigrid Sæterhaug har vært dirigent i koret i alle år. Hun mener det er enkelt å drive på lenge med korsang fordi det er så fantastisk gøy.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det har gått utrolig fint, var veldig morsomt. Veldig mye publikum begge dagene, men det aller artigste er når du øver, øver, øver også treffer musikken sitt publikum. Da blir det hele fullendt. Skikkelig adrenalinkikk, sier Sæterhaug.

Crescendo 20 år

Signe Sparby spilte en sang fra filmen Den fabelaktige Amélie fra Montmartre på piano. Hun går i 9. klasse på Bjørnevatn skole, og er pianoeleven til Sigrid Sæterhaug i kulturskolen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Hvordan greier man å holde på med dette så lenge som tjue år?

– Du vet det er ikke momsrevisjon, eller arkiv eller noe sånt. Dette er musikk og det er kjempeartig, så da er det lett å holde på i tjue år. Det blir jo artigere og artigere jo bedre man blir og kan gjøre mer. Det er ikke vanskelig i det hele tatt.

Du får æren for å ha fått skikk på denne gjengen, hvordan har du klar det?

– Man kommer langt med et smil faktisk, man trenger ikke å fortelle folk hvor dårlig de er for å bli bedre. Det er bare hardt arbeid, gleden ved hardt arbeid.

Grethe Skauge

Grethe Skauge hadde ikke sunget solo siden ungdomsskolen, men i samfunnshuset i Kirkenes prøvde hun seg igjen på det som ble jubileumskonserten for koret.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Ei som har lagt ned mange timer hardt arbeid er solist Grethe Skauge. Hun har ikke sunget solo siden ungdomsskolen og hadde litt nerver før de kom i gang. Men det gikk bra.

– Jeg er fornøyd, men nå skal jeg hjem å se på opptak og se om man er fornøyd da også, ler Skauge.