19 reinsdyr drept – frykter flere dyr må avlives

Det var et trist syn som møtte reineier Nils Mathisen Gaup øverst i Stokkedalen i Alta kommune. 19 av hans reinsdyr ble drept da flokken ble påkjørt tirsdag kveld. Enda flere dyr kan være alvorlig skadet.

Påkjørt rein

ET TRIST SYN: Reineier Nils Mathisen Gaup sier de fleste dyrene døde momentant, men flere var hardt skadet da han kom til ulykkesstedet. Flere hadde brukne bein og vommene lå ute. Gaup avlivet selv dyrene som var skadet.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Ulykken skjedde tirsdag kveld rundt klokken 23. Det er 90-sone langs veien der reinflokken ble påkjørt, og mannen i 40-årene som kjørte bilen kom uskadet fra hendelsen.

Da NRKs reporter kom til stedet onsdag morgen, flakset kråker rundt de 19 reinkadavrene, som i løpet av natten har blitt dratt ut i grøfta i Stokkedalen. Tåke og en eim av død ligger tykt i lufta.

Politiets operasjonsleder Asgeir Aule sier det er sjelden slike ulykker skjer i Finnmark.

– Det er heldigvis sjelden vi opplever at så mange dyr blir rammet av en kollisjon. Det har selvfølgelig skjedd, men ikke i dette omfanget.

Bilkrasj

Slik ser bilen ut etter sammenstøtet. Føreren av bilen kom uskadet fra ulykken.

Foto: Astrid Krogh / NRK

Reineieren kom raskt til stedet og tok seg av dyrene som måtte avlives. Han frykter at flere av dyrene kan være alvorlig skadet.

Uforståelig at dette har skjedd

Nils Mathisen Gaup forteller at flokken kom fra nord og var i ferd med å krysse veien da de ble påkjørt. Han synes det er rart at ulykken har skjedd akkurat her.

– Det er ikke ofte reinsdyr blir påkjørt her. Det er rette strekninger, nesten som en flystripe.

Mener du at sjåføren burde fått med seg at flokken var på veien?

– Ja, det mener jeg. Nå kan man jo være uoppmerksom et øyeblikk også skjer det, men jeg synes det er rart.

Påkjørt rein

Saken er nå en forsikringssak mellom reineier og sjåførens forsikringsselskap. Finnmark politidistrikt har varslet reinpolitiet.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Operasjonsleder Aule bekrefter reineierens beskrivelse av strekningen.

– Vi vet at det er 90-sone der hendelsen har skjedd. Det er i utgangspunktet oversiktlig og en strak strekning der bilen har kjørt inn i reinsdyrflokken.

Vet dere noe om årsaken?

– Vi vet ikke noe om årsaken. Vi har ikke fått snakket med sjåføren mer enn da han meldte inn selve hendelsen.

Flere skadede dyr i terrenget

Reineier Nils Mathisen Gaup snakket med sjåføren da han ankom ulykkesstedet. Ifølge Gaup var han oppskaket.

– Han var både sjokkert og skremt. Det skjønner jeg godt. Bilen var full av blod. Den døde reinen lå spredd opp mot 100 meter i veikanten.

Akkurat nå er området vanskelig å søke i, men når tåken letter skal reineieren ut i terrenget og søke etter skadede dyr.

– Jeg snakket med sjåføren og han fortalte at et par rein forsvant over bakkekanten. Ifølge sjåføren haltet de. Det er ulendt terreng og de kan gjemme seg der. De kan ligge ukevis og pines før de dør. Så vi drar ut å leter når været blir bedre.

Påkjørt rein

Flere kalver og simler ble drept i sammenstøtet. Nå håper reineieren at han får tilstrekkelig erstatning. Gaup sier det er produksjonstap for flere år framover når simler blir drept.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK