1000 hivtester må tas på nytt – kan ha fått feil resultat

– Svært alvorlig, sier Aksel Overskott i Helseutvalget.

Hivtest

Hjemmetesten for hiv kunne bestilles anonymt hos Helseutvalget. 1000 personer har nå fått et usikkert prøveresultat og må få tatt en ny test.

Foto: Aksel Overskott, Helseutvalget

– Det har kommet fram at Helseutvalgets bruksanvisning er mangelfull. Det er svært alvorlig og betyr at 1000 mennesker nå må ta hivtesten på nytt.

Aksel Overskott

Aksel Overskott i Helseutvalget.

Foto: Helseutvalget

Det sier pressekontakt Aksel Overskott i Helseutvalget.

I Helseutvalgets bruksanvisning er det en uklarhet med tanke på når testen skal tas.

– Det kommer ikke tydelig nok frem at det må være en periode på tre måneder mellom smitte og når testen gjennomføres, forklarer Overskott.

Problemet nå er at Helseutvalget ikke vet hvem som har fått usikre prøvesvar. Testen kunne nemlig bestilles anonymt på nett.

– Det er klart at vi skulle ønske at vi ikke måtte sende ut denne beskjeden. Det sier seg selv at det er en veldig uheldig situasjon, sier daglig leder i Helseutvalget, Rolf Martin Angeltvedt.

Bestilte 1000 tester på to uker

Helseutvalget lanserte 7. oktober en hivtest for menn som kan bestilles anonymt og tas på egen hånd hjemme. Testen finansiert av Helsedirektoratet.

På helseutvalget nettsider står det:

"Denne hivtesten er for menn som har sex med menn fordi man kan ha større risiko for å bli smittet om man tilhører denne gruppen."

Testen vil ifølge Helseutvalget gi en indikasjon på om man har viruset eller ikke.

Etterspørselen etter hivtesten du kan ta på egen hånd har vært stor, og 1000 personer bestilte og fikk tilsendt en slik test i løpet av de to første ukene ordningen var oppe.

Det betyr at 1000 mennesker nå må ta testen på nytt.

– Selvtesten har vært sendt ut anonymt, som betyr at vi nå må spre budskapet om at testen må tas på nytt gjennom media, sier Overskott i Helseutvalget.

Ville nå folk som ikke vanligvis tester seg

Helseutvalget har i flere år jobbet for å nå mennesker som av forskjellige grunner ikke tester seg for hiv og kjønnssykdommer.

– Blant menn som har sex med menn ønsker vi å nå de med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn, og de som ikke har en avklart homoidentitet. Vi håper også at dette kan bli en døråpner for dem som aldri har testet seg for hiv før, sa prosjektleder Vegar Bjørnshagen til nettstedet Gaysir i februar.

Prosjektet er støttet av norske helsemyndigheter, som i 1999 advarte mot å bestille hjemmetester på nett fra kommersielle aktører.

Helseminister Bent Høie fra Høyre deltok på lanseringen i oktober.

På nettsiden til Helseutvalget finner du mer informasjon om hva du skal gjøre hvis du har tatt selvtesten.